Pride dubbelt så stort

Detta bildspel kräver JavaScript.

Färgsprakande dundersuccé i Luleå i helgen då Luleå Pride gick av stapeln för tredje året i rad, nästan alla politiska partier fanns representerade. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) fanns med under hela helgen och sålde bland annat 19 offensiv och material för 1635 kr från vårt bokbord.

RS höll ett öppet möte under fredagen med temat ”Homofobi, sexism & rasism – samma reaktionära ursprung?” där 20 entusiastiska deltagare deltog. Frågan om extremhögern, populister och nazistiska framgångar i EU-valet diskuterades. Jonas Brännberg, RS kommunfullmäktigeledamot, lyfte frågan om assisterande befruktning och mannens rätt till graviditet och att frågan om att kamp för vård handlar om en vård för alla.

Abortfrågan i olika delar av världen var något som Ulrika Hermansson sjuksköterska vid Sunderby sjukhus talade om. Vi fick följa med på en spännande resa från hur det ses på den frågan i Irland där ett dödsfall blev den tändande gnistan för förändring. Eller Indien där Ulrika berättade om rosa saris, systerskapet som slår tillbaka mot mäns våld mot kvinnor.

Diskussionen fortsatte från #mörkertalet på Twitter där både kvinnor och män informerar om våldtäkter de utsatts för, men aldrig anmält och ofta inte ens pratar om. Till vikten av att istället för att börja sent redan börja ta upp frågor om könsmaktsstrukturer på förskolan så att det blir rätt från början och inte behöver bli onödiga kostnader för samhället.

Årets Prideparad under lördagen var större än förra året, enligt arrangörerna deltog 4000 personer, vilket visar vilken brännande fråga rättvisa och jämlikhet är. Under Pride hölls även en quiz-kamp mellan politiker som vanns av Jonas Brännberg (RS).

Hilda Liljestrand

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s