Vårdkaos och sommaromsorg

Runtom landet betyder sommar och semester vårdkaos med vikariebrist, nedlagda vårdplatser, stängda avdelningar och hälsocentraler. Norrbotten är inget undantag, där såväl vård och omsorg gått på knäna i skuggan av Landstingspolitiker och vinstdrivande företag.

Sunderby sjukhus, i Luleå, har under våren ständigt tvingats kapa antalet vårdplatser på grund av bristen på sjuksköterskor. Kirurgins överbeläggningar resulterar i inställda operationer och patienter som får sina operationer flyttade till andra sjukhus. Akutpsykiatrin tappar vårdplatser nästintill varje vecka. Samtidigt kastas miljontals kronor på privata bemanningsföretag och vårdbolag för att täcka upp personalbrist. Patientsäkerheten sjunker med personalbristen parallellt med dyra stafettläkare som jobbar dubbel arbetstid.

Vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus har de senaste åren varit i blåsvädret på grund av den dåliga arbetsmiljön. Anmärkningar från facken och Arbetsmiljöverket har haglat över avdelningen som på fyra år tappat 30 legitimerade sjuksköterskor som sagt upp sig. På ett år har 18 vårdplatser försvunnit. Förra veckan kom senaste uppsägningen då psykiatrichefen sade upp sig, hon menade att personalbristen och nedlagda vårdplatser var en del av anledningen.

Delade turer, som ofrivilligt läggs på omsorgpersonalens schema är fortfarande en fråga i Luleå, efter att (S) inte hållit vallöftet med att avskaffa turerna. Men det ser olika ut, vissa arbetsplatser menar har knappt några delade turer, andra har det oftare. När Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv besöker hemtjänst och äldreboenden säger personalen att de delade turerna inte längre spelar lika hög roll. Däremot är schemaläggning och vikariebrist en tyngre fråga för de anställda. tidigare fick personalgruppen vara delaktiga i schemaläggningen, nu sköts det centralt.

– De där uppe känner inte någon av oss, vet hur vår familjesituation ser ut eller något. De tar ju inte med våra privata situationer och möjligheter i beräkningen. När vi skötte det själva kunde alla mer eller mindre få bra anpassade scheman, säger en anställd inom hemtjänsten.

Delaktighet på arbetsplatsen och belastning är frågor som personalen gång på gång tar upp. Med en konstant vikariebrist blir ordinarie personal utringd exempelvis på helger, vilket resulterar i förlorade helger och viktiga vilodagar. När nya förhandlingar eller beslut tagits anser personalen att kommunikationen sköts dåligt. – När vi kommer tillbaka efter ett pass, ja då ligger det det ett papper här om nya bestämmelser, flikar en annan anställd in.

Raymond Ohlson

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:

Höjd bemanning i vård och omsorg – Lokala vikariepooler med fast anställda.
Rätt till heltid utan ofrivilligt delade turer – Höjda löner i offentlig sektor.
Demokratiskt styrda arbetsplatser i offentlig ägo.
Upprustad vård och omsorg efter behov – Låt banker och storföretag betala.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s