Nytt konkurshot över Northland

lastning-malmbil2

Gruvföretaget Northland är på nytt på randen till konkurs, då företaget i slutet av juni tvingade ställa in alla betalningar och nu återigen tvingad genomgå en så kallad rekonstruktion. Fallande järnmalmspriser har gjort att företagets planer för gruvan i Pajala spolierats och hittills har 63 anställda blivit uppsagda. De 343 anställda i bolaget får nu sin lön via den statliga lönegarantin.

Krisen i bolaget har egentligen pågått sedan slutet av 2012 när det blev uppenbart att pengarna bolaget skrapat ihop på finansmarknaden inte räckte till att starta upp driften. Sedan dess har jakten på nya finansiärer pågått mer eller mindre oavbrutet. Förra året undveks konkurs genom att från bland andra Folksam, Peab, Metso och riskkapitalbolaget Norrskenet (med statliga LKAB som delägare) gick in med nya pengar och nya lån. Trots att den första produktionslinan kom igång 2013 avslöjades bara någon månad senare att det behövdes ytterligare en miljard kronor – som Northland inte lyckats få ihop.

Under 2014 har krisen fördjupats när världsmarknadspriset på järnmalmalm fallit 30 procent till mellan 90 och 100 dollar per ton. Många tror på ytterliggare fallande priser.

– Beräkningarna [av Northland] har varit helt orimliga. Man har räknat på riktigt höga priser. Det är oerhört svårt att göra det Northland försöker att göra, att starta upp en gruva utan att ha ett kassaflöde från en befintlig gruva. Majoriteten av liknande projekt, som Nordic Mines och Lappland Goldminers, har blivit fiaskon, sade Handelbankens råvaruexpert Martin Jansson i NSD(140718).

För Northland är problemet inte kvalitén på malmen eller kanske inte ens produktionskostnaden – utan att bolaget från första början varit i händerna på riskkapitalister – som kräver hög ränta för att låna ut sin pengar till investeringar.

sitevy-likna-2012-webb

RS/Offensiv har sedan länge varnat för att de höga järnmalmspriserna varit ohållbara, eftersom de till stor del byggt på den ohållbara tillväxten i den kinesiska stålindustrin och byggindustrin. Nu bromsar tillväxten in i Kina, samtidigt som de stora gruvjättarna Rio Tinto, BHP Billiton och Vale ökar sin produktion kraftigt efter nyinvesteringar.

Det är inte bara uppsagda gruvarbetare och småföretagare som arbetat åt Northland som nu råkar illa ut. Muonio sameby som förlorat stora betesmarker på grund av gruvan har förhandlat med Northland om ersättning. Nu riskerar ersättningen att utebli, samtidigt som en ekologisk katastrof skulle hota om gruvan stängde och det inte finns avsatta pengar för att städa upp.

Eftersom en stor del av investeringarna i Northlands gruva redan är gjorda är det dock sannolikt att någon försöker driva gruvan vidare – även om Northland inte skulle klara av den nuvarande rekonstruktionen.

Problemet är dock att det inte finns någon långsiktighet. Anställda, lokalbefolkning, miljön osv är helt i händerna på internationella spekulanter, vars enda intresse är vinst. Därför säger RS/Offensiv: Förstatliga gruvindustrin för demokratisk kontroll och planering av investeringar, efter behoven hos människor och miljö!

Jonas Brännberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s