Tillbakagång möter HBT-kamp

Under gångna veckans CWI-skola hölls ett seminarium om HBT-kamp där ett antal exempel från runt om världen togs upp.

De senaste 20 åren har vi sett en utveckling vad gäller attityder och lagar för HBT-personers rättigheter. Dock har den utveckling trasats sönder den senaste tiden med bakåtsträvanden som till exempel i Ryssland där nya lagar förbjuder så kallad propaganda för homosexualitet, det vill säga att HBT-aktivister kan fängslas eller bötfällas. Samtidigt ser vi hur extremhögern växer inom Europa vilket är ett hot mot såväl HBT-personer som -aktivister och socialister.

Precis som RS kritiserar Pride i Sverige så togs det under kommissionen upp om hur Pride även i andra länder blivit allt mer kommersialiserat. I England har HBT-personer setts som en ny marknad där stereotypa säljargument skulle rikta sig till exempelvis homosexuella som om de personerna vore en homogen målgrupp. Vi har även på vissa ställen sett hur RS systerpartier stoppats från att hålla bokbord under Pride med anklagelser om att vi lyft ”fel” politiska frågor vilket kan ställas i motsättning till kommersialiseringen av Pride.

Gemensamt från olika länder är även hur etablissemanget och dess politiker motsätter sig jämställdhet och HBT-rättigheter. När CWI i Israel/Palestina krävde att staden Haifa (Israels tredje största stad) skulle finansiera ett HBT-center, eftersom att där inte fanns något, uttalade sig den högerkonservativa utbildningsministern om att staden inte kan erkänna homo-familjer.

En kamrat tog även upp frågan om homofobi inom fotboll och lyfte frågan om kommande fotbolls-VM. Nästa VM 2018 kommer att hållas i Ryssland, där Putin med stöd av kyrkan som sagt tagit fram homofobiska lagar. Därtill nämndes faktumet om hur detta i och med VM kommer i skymundan för de mutskandaler som florerar kring internationella fotbollsförbundet FIFA.

– Fotbolls-VM kommer inte att vara en välkomnande plats för homosexuella spelare och ett helvete för dem inom sporten som inte vågar ”komma ut”, det kommer inte att vara vårt VM, sa en kamrat.

 

 

Raymond Ohlson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s