Upprustad välfärd utan heternorm

Ur många aspekter spelar den offentliga sektorna en avgörande roll för att minska HBTQ-förtryck i samhället. Efter år av nedskärningar och privatiseringar av välfärden är en massiv upprustning nödvändig – för att lika rättigheter ska gälla och heteronormen ska kunna bekämpas.

Bristen på resurser i välfärden tar sig många uttryck. Från det mycket konkreta när skolor, vårdcentraler mm inte har råd att HBT-certifiera sig, till att transpersoner får vänta i långa köer för att träffa psykolog, ta prover etc vid könskorrigering när deras behov ställs mot andra som till skillnad från transpersoner är sjuka. Men även om transpersoner inte är sjuka kan den långsamma processen vid könsbyte i sig leda till psykisk ohälsa och till och med självmord.

  • Elevhälsan är viktig för alla elever men kanske speciellt för HBTQ-personer. Därför var en av våra viktigaste krav i vår HBT-motion att kommunen skulle garantera att kurator eller skolsköterska skulle finnas tillgänglig på varje skola minst halva skoldagen. Tyvärr avslog s-ledningen den delen av motionen, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledmato för RS i Luleå.

Den offentliga sektorn med dagis, äldreomsorg, sociala skyddsnäten mm har också spelat också en större, mer samhällelig roll genom att underlätta för människor som vill bryta upp från gamla stereotypa familjestrukturer. Det gäller inte bara HBTQ-personer utan också ensamstående, stjärnfamiljer osv. Att den traditionella kärnfamiljen förlorade en del av sin ekonomiska funktion när välfärdssamhället byggdes ut har också påverkat attityderna. Idag går dock utvecklingen åt andra hållet, familjen blir viktigare. Ett exempel är att anhörigvården inom äldreomsorgen ökar, ett annat att 4 av5 unga arbetslösa saknar A-kassa och tvingas leva av sin föräldrar. Om familjens ekonomiska betydelse stärks innebär det också att normer och värderingar knytna till familjen kan stärkas. På sikt är detta ett hot mot utvecklingen av en mer öppen attityd mot alla människor oavsett hur de väljer att leva sitt liv.

  • Idag är de populärt bland de flesta kommunpolitiker att stödja Pride etc. Tyvärr är det stödet inget att lita på: de gör det för de känner vart vindarna blåser och på grund av en sjuk argumentation vars kärna kan sammanfattas ”bögar ger tillväxt”. Samma partier skär sedan ned i vården, nekar pengar till HBT-certifiering, utvisar HBT-flyktingar osv. RS vill stödja en kämpande HBT-rörelse som kan kämpa gemensamt med andra, till exempel med flyktingorganisationer eller med vård- och skolpersonal för mer resurser til välfärden, säger Jonas Brännberg.

Förutom att skapa förutsättningar för att frigöra sig från normer behövs också aktiva diskussioner om normer och bemötande.

  • Idag ska till exempel alla skolor ha likabehandlingsplaner men om kunskaper och medvetande inte finns hjälper inte ett fint papper. Redan innan RFSL började med HBT-certifiering av arbetsplatser motionerade RS i Luleå kommun om att kommunal personal ska få kompetens inom genus och HBT-perspektiv, tex genom RFSL. Vi föreslog även att allt material som berör sex och sexualitet inom undervisning skulle inventeras i samråd med t ex RFSL, berättar Britta Berggren.
  • En annan viktig faktor för att kunna diskutera frågor fritt på sin arbetsplats är att personalen känner sig trygg. Därför kräver RS att vikariat och tillfälliga anställningar ska ersättas med fasta jobb. Det är nog krävande att komma ut. Är man dessutom orolig om en ska få jobba kvar blir det förstås ännu svårare, säger Britta Berggren.

 

RS Luleå

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s