Feminismen måste utmana kapitalet

Allt fler har fått nog av sexism och diskriminering. Domstolar som friar misstänkta våldtäktsmän med argument att kvinnans nej inte ropades tillräckligt högt ifrågasätts av en stegrande feministisk våg. Samtidigt är många kvinnors arbetsplats, välfärden, i kris med stress, urusla löner och villkor. Många sätter sitt hopp till F! i valet men för verklig förändring behövs en rörelse underifrån som utmanar kapitalet.

– Kvinnor drabbas hårdast av krisen i vård och skola, där nedskärningar och privatiseringar river sönder verksamheterna. I Luleå är delade turer, vikariebrist och stress vardag för vårdanställda. En majoritet av lärarna mår fysiskt dåligt av stressen. Fortfarande är det låg status att arbeta med människor och något styrande politiker tydligen knappt tycker behöver avlönas, säger Ulrica Hermansson, sjuksköterska och kandidat för RS i kommunvalet i Luleå och fortsätter:

Ulrica Hermansson

– Därför är feminismen och kampen för välfärden helt sammankopplade. Uppgången för F! visar på en växande ilska mot sexism och diskriminering. Den här positiva förändringen behöver bli kopplad till kamp för välfärden och mot den ekonomiska elit som tjänar på det sexism.

– För RS är kampen mot delade turer, för bättre arbetsvillkor och höjda löner i vård, skola, lokalvård mm jämställdhetskamp i praktiken. Likaså när vi uppmuntrar och stödjer kamp och strejker för högre löner inom t ex Handeln. I Luleå kommun är S och Mp, trots att de kallar sig ”feminister”, våra motståndare när de försämrar för framförallt kvinnor i vård och skola. I Göteborg är det S, V och Mp som står för nedskärningarna, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot och första kandidat för RS i Luleå.

En växande feministisk rörelse måste ställa sig oberoende från nedskärnings- och privatiseringspolitiker i till exempel S. F!:s  deltagande i s-gruppen i EU-parlamentet som tvingat fram stora nedskärningar i välfärden och deras stöd till KD:aren Juncker som EU-kommissionär är att ge vika i kampen. Istället behöver man ställa sig sida vid sida med RS och andra i kampen underifrån för välfärd, höjda löner och likaberättigande.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s