Blodspengar från Kina till Luleå?

På dagens Arbets- och personalutskott beslutades om att Luleå kommun ska verka för att upprätta vänortssamarbete med staden Xian i Kina, huvudstad i provinsen Shaanxi. De som yrkade bifall var Socialdemokraterna och Moderaterna. De enda som uttryckligen sa nej var Rättvisepartiet Socialisterna.

– Det är uppenbart att det här vänortsavtalets syfte är att få till affärer med Kina. Om det blir verklighet kommer det att handla om blodspengar; pengar som kommer ur diktaturens förtryck, slavliknande arbetsförhållanden och miljöförstöring, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå.

– Kinesiska politiker, tjänstemän och affärsmän som skulle vara del av ett vänortsutbyte skulle till stor del vara med i det så kallade ”Kommunistpartiet” och alla vara förknippade med regimen, säger Jonas Brännberg.

– Det finns ett enormt missnöje i Kina med de styrande. De senaste två åren, under den nya ledaren Xi Jinping, har repressionen och övervakning ökat markant. Det skickar helt fel signaler att Luleå i det läget söker direkt band till denna diktatoriska regim, säger Jonas Brännberg.

– Vi har inget emot utbyte mellan folk – att t ex elever kan studera i respektive länder. Men istället för att starta utbyte med regimen borde Luleå, om de vill verkligen vill stödja de kinesiska arbetare och bönder som lider under denna regim, öppna upp samarbete med demokrati- och miljörörelser, fria fackföreningar osv, avslutar Jonas Brännberg

För mer info:
Jonas Brännberg
0730-536884

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s