Seattle kan rösta in ännu en socialist

Inför Rättvisepartiet Socialisternas(RS) valkampanj har Offensiv intervjuat Sarah White från Socialist Alternative (RS systerparti i USA) om valkampanjen för Jess Spear som ställer upp i valet till Washingtons delstatsparlament. Redan nu har primärvalet ägt rum där Jess fick en stark grund att stå på.

Sarah White från Socialist Alternative (CWI USA)

Sarah White från Socialist Alternative (CWI USA)

Berätta lite sammanfattat om valkampanjen för Jess.

– Det är en spännande möjlighet, Jess kampanj kan visa att Kshama Sawants vinst inte var en engångshändelse. Sawants valseger och segern för 15NOW-kampanjen (för höjda minimilöner) där Jess är kampanjansvarig har haft en viss lyftkraft. Hela kampanjen står på vårt program, det är inte bara fråga om en duktig talare, ett visst fokus i kampanjen finns på att Jess är en klimatforskare. I USA finns dock en viss klyfta mellan arbetarklassen och miljörörelsen, så det är en uppgift för socialister att överbrygga den klyftan. En central fråga i valkampanjen är för allas rätt till bostad och mot höga hyror, Jess är bland annat väldigt aktiv i aktioner mot tvångsvräkningar.

Ett socialistiskt parti i kapitalismens högborg USA tror jag kan låta beundransvärt för oss i Sverige. Hur tas partiet emot av folk under kampanjen?

Vi har ett enormt genomslag med våra idéer. En ny invald socialist skulle vara en chockeffekt, vi har redan mer än fördubblat vårt medlemsantal och en stor kapitalistisk tidning sa att i Seattle är vi det näst största partiet.

Vilka metoder använder ni och vad har funkat bäst?

Vi knackar dörr, har bokbord, deltar och organiserar protester, men kanske det viktigaste är uppmärksamheten vi fått i media som har blivit lättare nu efter Sawants valseger. Sen får vi som sagt en del uppmärksamhet från aktioner som Jess deltar på till exempel inom SAFE (en kampanj mot tvångsvräkningar). Just hur vi lyfter frågan om rätten till bostad är viktig, eftersom Jess motståndare Demokraten Frank Chopp vill lyfta sig själv som en aktivist som drivit kampanjer för billiga hus. Men sanningen är att det finns en enorm brist på hus för låglönetagare och Seattle har de snabbast växande hyreskostnaderna, så det är en viktig fråga.

Är det inte svårt att kampanja för verkliga idéer eller en ideologi när det amerikanska valet verkar fyllas av personvalskampanjer uppbackade av storföretag och ett tvåpartisystem?

– Jess är inte riktigt så känd så vi har till stor del kampanjat med valslogans snarare än bara ett ansikte, även om det är sant att det kan vara svårt då folk är vana att rösta för personer snarare än idéer. Det ser vi till exempel i att Sawant blivit ”ett ansikte” nu för våra idéer. Men det är bra att kampanja med idéer för att kunna bygga partiet. Sen är det just nyckelfrågor i valet som avgör; våra idéer som får genomslag, folkets ilska mot tvåpartisystemet gör ett alternativ än mer intressant samt att vi ställer upp med kandidater på arbetarlön.

Tillägg efter intervjun är att Jess Spear i primärvalet fått 20 procent vilket media, enligt kampanjsidan Vote Spear, försöker säga pekar på ett falnande intresse för socialistiska idéer. Men jämförelsevis så fick Kshama Sawant bara 11 procent i primärvalet. Jess Spears valkampanj har nu en stark grund att stå på inför valet i November.

Intervju: Raymond Ohlson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s