50 arbetslösa när Posten jagar vinster i Norrbotten

Förra veckan meddelade Postnord Logistics att de lägger ned sina kyl-terminaler i Luleå och Överkalix redan den sista september. 50 personer förlorar jobbet när all omlastning ska ske i Umeå i jakt på ökade vinster för Postnord (fd Posten).

Det av svenska och danska staten ägda företagets argument är att verksamheten går med förlust men säger inget om att inga investeringar gjorts på många år, varken i terminalen i Luleå eller i bilarna. När nu transporterna går mot ökad samlastning av olika produkter från olika företag är terminaler och bilar inte anpassade till det.

– Produkten och verksamheten i Luleå är bra men kräver för mycket resurser, säger Ulf Arvidsson, platschef vid terminalen i Umeå. En omskrivning för att postens vinstjakt är huvudorsaken till nedläggningen. Postnord Logistics som helhet gör stora vinster.

Från Transports sida verkar man gett upp striden för jobben, även om man tror att ett av Postnords underliggande syften med nedläggningen är att inte ha egna förare utan bara använda underentreprenörer och på så sätt pressa ned priserna.

– De vill inte ha egna bilar, istället ska åkare slåss med varandra, säger Örjan Matsson, fackligt förtroendevald vid Postnord Logistics i Luleå.

– Jag är också tveksam till att det kommer att fungera att köra allt från Umeå. Det blir lång körtid och långa sträckor. Dessutom är det mycket tid som går till lastning/lossning och köra mellan butiker inne i samhällen. Det kanske går att lösa med förarbyten men vi vet ingenting om hur de har tänkt, fortsätter Örjan Matsson.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att det finns möjligheter till en kamp för investeringar istället nedläggning. Detta måste kopplas samman med krav på att Postnord som statligt företag ska drivas efter behov hos samhället och för miljön, inte rikta in sig på kortsiktiga vinstintressen som idag. För att de ska bli verklighet behövs insyn och kontroll underifrån av de anställda och andra berörda.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s