Protester mot rasistiska SD

Detta bildspel kräver JavaScript.

SD har idag haft torgmöten i bland annat i Luleå och Boden där de möttes av 100 personer på båda orterna som protesterade mot rasismen. Många minns fortfarande protesterna i våras på över 60 orter mot SD och vikten att inte låta rasismen stå oemotsagd.

Rättvisepartiet Socialisterna tog initiativ till protesterna idag i Boden och i Luleå.  SD med Jimmie Åkesson försöker få röster i Norrbotten och försökte under dagen att sprida deras rasistiska högerpolitik, där de har haft ett väldigt lågt stöd.

I Luleå samlades runt hundra personer i Stadsparken där nästan alla vände SD ryggen och buade mellan SD-rasisternas tal. Per-Åke Westerlund höll appeller både innan och efter SD:s torgmöte, han både avslöjade SD:s retorik om hur de vill hjälpa flyktingar på plats.

– Menar de då också att vi inte ska evakuera de som bor vid Bergslagen vid skogsbranden och istället ”bara” hjälpa de på plats? SD står för splittring och de röstar för regeringens nedskärningar.

I Boden höll Raymond Ohlson en kort appell innan SD:s möte om hur rasisterna i SD är ett högerparti som röstar för försämringar för alla som inte är rika. Under torgmötet buades SD ut och många ropade talkörer mot SD-rasismen.

Nedskärningar och privatiseringar, bostadsbrist, otrygga jobb, gratisjobb genom FAS 3 samt praktik och en miserabel situation för pensionärer dvs högerpolitiken är det som banat vägen för SD. SD har inte gjort sig själva några tjänster. Många skandaler har kommit fram; Järnrörsnatten med deras toppolitiker, de har nu under sommaren blivit polisanmälda på grund av en misshandel av politiska motståndare i Göteborg och nyligen sade en av deras riksdagskvinnor att kvinnor som blir slagna i nära relationer inte ska klaga så mycket.

Trots skandalerna de senaste åren har de gått fram i opinionsundersökningarna. Det speglar inte att folk tycker att de har rätt eller att de gör något bra, snarare har det visat på hur missnöjda många är med de etablerade partierna.

Rasismen är inte en åsikt, det är förtryck av etniska och religiösa minoriteter. Det är därför det är en demokratisk skyldighet att protestera mot SD:s rasistiska högerpolitik. Bostadssituationen, för framför allt unga, blir bara värre, andelen otrygga jobb blir fler och arbetslösheten fortsätter samtidigt som nedskärningar och privatiseringar drabbar vård, skola och omsorg. Samtidigt läggs skulden på de mest utsatta i samhället.

Därför behövs det av oss arbetare, unga och låginkomsttagare att protestera mot rasismen men också mot högerpolitiken som ökar klassklyftorna. RS har länge drivit parollen ”Kamp mot rasism och högerpolitik” och den har blivit alltmer aktuell.

Risken med SD är inte bara att SD får mer procent i val. Det ökar självförtroendet för våldsamma nazister, men även att de etablerade partierna tar över delar av SD:s program. Reinfeldt sade i sitt tal 19 augusti att flyktingar kommer leda till stora kostnader. Även Anders Borg som gav  dystra prognoser för 2015, skyllde det på flyktingar. Det stämmer förstås inte, utan vad problemet är skattesänkningarna för de rika, exempelvis  Academedia som driver privata skolor tar ut flera hundra miljoner kr i vinst varje år utan att beskatta för det, förra året 333  miljoner kronor och det är skattepengar som istället måste gå till skolan.

Regeringen har bland annat sänkt bolagsskatten, där det senast var 16 miljarder, en av flera ekonomiska beslut som SD har röstat för som har gynnat de rika. Under åtta år har regeringen sänkt skatterna med 140 miljarder kronor, något som gynnat de rikaste i Sverige.

SD försöker ge sken av att de är för fattigpensionärer och ”svenskt” vanligt folk men där de suttit med i de parlamentariska plattformerna har de röstat för nedskärningar och till fördel för de rika. Kampen mot högerpolitiken och för rätten till arbete, höjda löner, bostäder, välfärd och  kollektivavtal behövs, men det kräver en enighet. SD och rasismen står i vägen för det och måste bekämpas. En antirasistisk rörelse behövs för  ett pressa tillbaka rasismen utan att begränsa sig till SD eller nazister: den behöver bekämpa bland annat de rasistiska strukturer som finns i samhället som syftar till att splittra oss och för att sedan kämpa tillsammans för rätten till välfärd, bostad, jobb och i slutändan att avskaffa kapitalismen som system.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s