Bygg bostäder för alla! Stoppa husrivningarna!

 

Redan i våras var det uppenbart att bostadsbristen i Luleå skulle bli en stor fråga. Efter att s-ledningen vill riva 6 hyreshus i Svartöstaden och nya studenter sover i husvagnar, på soffor och i stugbyar är frågan brännhet.

Nyligen rödlistade Sveriges förenade studentkårer 11 städer i sin bostadsrapport. Luleå var en av de städer som fick rött eftersom de inte kan erbjuda nya studenter bostad under hela höstterminen. Som resultat betalar studenter ockerhyror för undermåligt boende eller tränger ihop sig på kamraters soffor och golv.

Det värsta hittills vi hört är studenter som tvingas betala 5000 kr per månad för boende i husvagn, berättar Robert Lundqvist, kandidat i kommunvalet för Rättvisepartiet Socialisterna.

Luleå kommun har ett starkt kommunalt bostadsbolag som skulle kunna bygga för studenter, unga och äldre. Istället har Lulebo använt pengarna till dyra projekt i innerstaden och på Lulsundsberget, medan bostadsbolaget Lindbäcks fått monopol på studentlägenheter.

Planerna för framtiden är om möjligt än värre. 6 hyreshus som kommunen äger i Svartöstaden ska rivas samtidigt som Lulebo ska lägga sina resurser på att bygga en ”kanalstad” i Södra Hamnen där hyrorna kan förmodas bli skyhöga. Dessutom vill s-ledningen sälja ut ännu fler av Lulebos lägenheter.

  • RS kräver omedelbart stopp för rivningsplanerna och att husen i Svartöstaden renoveras så att de kan stå kvar. Dessutom måste Lulebo tvingas att bygga för alla – projekt med små lägenheter där allt görs för att hålla priserna nere. Till exempel kan kommunen ge bort marken gratis. Det som också skulle behövas är att bryta byggbolagens oligopol genom förstatliganden. Under tiden kan kommuner gå samman kring gemensamt ägda byggbolag, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s