Valanalys i Norrbotten

En socialdemokratisk epok mot sitt slut i Norrbotten

I riksdagsvalet är Norrbotten fortfarande Socialdemokraternas starkaste fäste. Men i kommun- och landstingsval rasar partiets stöd medan Sd nu också etablerat sig i landets nordligaste region.

Riksdagsvalet i Norrbotten följde rikstrenden – M och S tappade mest medan SD nådde hela 11 procent av rösterna, en ökning med 7,2 procent. Norrbotten är dock fortdarande S starkaste fäste med 49 procent av rösterna.

Det är i kommuner och landsting, där S styrt och genomfört nedskärningar som de tappar mest. I landstinget förlorar de 6,3 procent av rösterna.  Till exempel får S efter landstingsledningens avlövning av Kiruna sjukhus historiskt låga 13,5 procent av rösterna i Kiruna. Där är också landstingsvalet stora vinnare starkast. Norrbottens sjukvårdvarti får 59,5% i Kiruna och 25 procent i länet (+9%). En ökning som handlar mer om partinamnet än något annat. Sjukvårdspartiet är ett högerparti som vill privatisera vården – något som få känner till på grund av den låga politiska medvetenheten i samhället.

Efter alla nedskärningar i vårdkrisens Norrbotten är det nu precis på håret om S,v,mp-styret kan fortsätta efter valet. I nuläget ser de ut att behålla majoritet med ett mandats övervikt men detta kan ändras av de sista poströsterna. Sd kan då bli vågmästare med sina 3 mandat.

I kommmunerna är S förluster ännu värre: Arjeplog minus 16,4 procent, Gällivare minus 9,3, Haparanda minus 10,7, Piteå minus 11,7, Överkalix minus 13,9 och Övertorneå minus 15,1 procent. Detta innebär regeringsskifte i Överkalix (efter 80 år!) och Övertorneå medan det är oklart i fler kommuner, tex Boden.

I Boden går SD också fram starkast och får 11,4 procent av rösterna. Sd röster i kommunvalen är annars klart lägre än i riksdagsvalet. Boden är ett bra exempel för att förklara SD:s framgångar. Kommunen har de senaste mandatperioderna styrts av både en högerallians (plus V) och S+V. De har båda lovat satsningar men när de kommit till makten genomfört nedskärningar, framförallt en rad skolnedläggningar. För Bodenborna är det uppenbart att inget av blocken erbjuder något annat än nedskärningar. Politikerföraktet har spätts på ytterligare av en hätsk stämning med ständiga personangrepp mellan blocken.

Att SD fick sådant stöd i riksdagsvalet kan förklaras på samma sätt. I riksdagen har högeralliansen visat sitt rätta ansikte – i kommun och landsting står s,v och mp för nedskärningarna. Utan kämpande alternativ från vänster återstår då bara SD.

Att Boden är norra Sveriges största asylhub kan också spela in, när människor ser effekterna av Sverige brutala asylpolitik men drar fel slutsatser från dem. De sociala problem som finns beror på utvisningar, trångboddhet, fattigdom, bristande sjukvårds- och skolresurser osv. Det är något de etablerade partierna som är ansvarig för situationen inte vill erkänna, vilket i sin tur lämnar fältet öppet för Sd:s skuldbeläggande av fattiga och asylsökande.

Nu har Sd mandat i alla Norrbottenskommuner utom två. Däremot kommer många stolar stå tomma i brist på kandidater.

Enda kommun där Fi lyckades slå igenom var Kiruna där de vinner ett mandat. Vem som ska styra Kiruna står dock skrivet i stjärnorna efter att kommunen slagit svenskt rekord med 12 partier i ett fullmäktige med 45 platser.

Att S inte längre är ett arbetarparti börjar nu slå igenom i Norrbotten precis som det gjort i övriga landet. Den tid när S stabilt lågt över 40 procent är förbi och orsaken stavas nedskärningar och högerpolitik. Speciellt avgörande har S nedskärningspolitik i landstinget och sjukvården varit. Det är också grunden till att rasister för första gången kunnat etablera sig i Norrbotten. Utan kamprörelser som kan ena människor mot de politiska etablissemanget har Sd kunnat utnyttja missnöjet.

Risken är nu överhängande att andra partier, trots att de hävdar att de inte vill ta i SD med tång, börjar anpassa sig till deras retorik. Redan har moderater i Boden öppnat för ett närmande till SD. Norrbotten har på många sätt kommit ikapp resten av Sverige. Nu behövs en stark antirasistisk rörelse som också ger de politiska alternativen och kampinitiativen när det gäller välfärden, jobben, tryggheten osv.

Jonas Brännberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s