Fallande malmpriser: LKAB skär ned, spiken i kistan för Northland?

Järnåldern över?

Sedan senaste toppnoteringen 2013 har järnmalmspriserna under 2014 fallit med 40 procent. Orsaken är ökad produktion och en ytterst bräcklig ekonomisk utveckling i Kina – världens största järnmalmsimportör. Statliga gruvbolaget LKAB har svarat med ett miljardbesparingspaket. För krisande Northland och järnamalmsgruvan i Pajala ser framtiden mycket dyster ut.

LKAB gick förra veckan ut med beskedet att sju procent av kostnaderna ska skäras bort, cirka en miljard kronor. Inga uppsägningar är aktuella men istället för nyanställningar vid nyöppnade gruvor ska personal flyttas från befintlig verksamhet. Dessutom skär LKAB ned på entreprenörer, resor, sponsring, utbildningar etc.

För LKAB är det nuvarande malmpriset på drygt 80 dollar per ton inget akut hot, produktionskostnaderna är betydligt lägre. För Northland är situationen däremot värre. Företaget genomgår just nu en rekonstruktion, där de bland annat planerar en ny strategi där den andra produktionslinjen läggs i malpåse. Enligt tidigare uttalanden skulle den produktionslinan få ned produktionkostnade till omkring 80 dollar per ton. De betyder alltså att även enligt den ursprungliga planen skulle Northland har stora problem att ens gå runt.

Visserligen menar de flesta råvaruexperter att priset på järnmalm kommer att stiga något igen. Och andra sidan kunde ingen av dessa ”experter” förutse årets snabba prisfall. Dessutom bygger deras prognos på att små högkostnadsproducenter, som Northland tillhör, kommer att slås ut och lägga ned. Enligt Goldman Sachs råvaruanalytiker Christian Lelong kommer 110 miljoner ton av järnmalmsproduktion kommer ”lämna marknaden” under 2015.

Samtidigt tillkommer stora mängder ny produktion. De fem största järnmalmsbolagen kommer till 2017 öka sin produktion med 40 procent – medan prognoserna för efterfrågan pratar om en ökning på mellan 10 och 15 procent. Resultatet för priserna ”blir en katastrof” citeras en råvarukommentator i Wall Street Journal.

Förhoppningarna om en vändning i prisutvecklingen baserar sig på att den kinesiska regimen kommer att lansera något slags nytt stimulanspaket för att hålla igång den avstannande ekonomin – och framförallt fastighetsmarknaden. Kina importerar idag två tredjedelar av världens sjöexporterade järnmalm och bostadsbyggandet står för cirka 15 procent av efterfrågan på järn. Men utvecklingen ser allt dystrare ut. Enligt ekonomen Bill Evans som citeras i The Australian faller bostadspriserna på 95 procent av de största fastighetsmarknaderna i Kina. Samtidigt faller nyproduktionen av lägenheter.

Mycket tyder på att ”supercykeln” av höga järnamalmspriser är över. Hur långt priset kan falla återstår att se. För högkostnadsproducenter som Northland, som spekulerat i höga malmpriser och som själva är helt i händerna på finansspekulanter, är framtiden ytterst osäker. För samhällen som Pajala skulle en nedläggning vara en social katastrof, samtidigt som hindrandet av läckade till omgivande miljö skulle stå utan finansiering. Argumenten för en offentligt ägd, demokratiskt styrd och planerad gruvindustri har sällan varit tydligare.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s