SD tar plats i Norrbotten?!

Enligt de uppdaterade preliminära valresultaten kommer SD in i alla kommuner i Norrbotten, med Överkalix som eventuellt undantag där SD och MP kan få lotta om ett mandat då båda har 52 röster. I det stora hela innebär det 28 mandat för SD i länet, varav 25 är nya. Tidigare hade SD bara mandat i Arvidsjaur, Boden och Gällivare. Därtill har SD fått tre mandat i landstingsfullmäktige.

Av länets 14 kommuner får sex kommuner ingen representation från SD då de inte haft några namn på sina valsedlar. Totalt kommer SD dessutom ha minst nio tomma stolar då de i tre kommuner endast haft ett namn på valsedlarna, om inte alla på valsedlarna tackar ja till sina poster kan fler av SD:s stolar gapa tomma.

De tre kommuner där SD sedan förra valet haft ett mandat har visat ett parti utan vare sig stöd eller förankring samt skandaler. Lars Röjne som satt för SD i Boden har dels sagt sig vara villig att ta emot mutor efter Aftonbladets avslöjande bland SD-politiker, senare blev Röjne utesluten ur partiet efter intern strid om pengar. I Gällivare hoppade den enda kandidaten av eftersom han tydligen inte höll med om SD:s politik.

Nazistkopplingar, rasistiska uttalanden och skandaler händer inte sällan inom SD, vilket inte kunnat undgå någon. I Norrbotten är detta heller inget nytt fenomen i ett rasistiskt högerparti som är grundat av övervintrade nazister från andra världskriget.
Det senaste exemplet är SD:s första namn för Luleå kommun, tillika vice distriktsordförande, Carita Elfving som bara dagar innan valet avslöjades i bland annat Expressen. Elfving har anmält sig till en marsch med rasistiska Swedish Defense Leauge (SDL) som är den svenska versionen av den islamofobiska organisationen EDL bestående av våldsamma huliganer. Vidare har hon på Facebook gillat och kommenterat flera inlägg från nazistiska Svenskarnas parti (SvP), där hon även sagt sig vilja delta på en konferens med SvP. Hon har därtill deltagit i nätverk på sociala medier som drivs av nazister.
SDU:s Norrbottens ordförande Marcus Kjellgren har avslöjats med ett antal rasistiska inlägg på Facebook där han bland annat menat att Anders Breivik inte skulle få något straff efter massakern på Utöya och bomben i Oslo.
Tidigare kontaktperson för SD i Kalix och suppleant i disktriktsstyrelsen Kjell Hedlund sparkades ut från SD i början av året efter att hans många rasistiska och homofobiska inlägg på Facebook avslöjats i media, de flesta riktat mot muslimer.

– När SD ges plats i våra fullmäktigesalar, och tillåts föra sin rasistiska propaganda helt öppet som vilket ”vanligt” parti som helst, ökar normaliseringen av rasism. Rasism är ingen åsikt utan ett förtryck som riktar sig mot de människor som anses ha ett lägre eller inget värde. I SD:s fall riktar sig förtrycket mot invandrare i allmänhet, muslimer i synnerhet, hbtq-personer, antirasister, socialister, kvinnor, ja listan är lång, säger Jonas Brännberg gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå.
Normaliseringen av rasism ökar även risken för att andra rasistiska grupper och organiserade nazister får ökat självförtroende, det har vi tydligt sett när SD går framåt så ökar nazistisk aktivitet. I Luleå har den nazistiska sekten Svenska motståndsrörelsen (SMR) efter valet satt upp klistermärken med samma retorik om mångkultur som SD använder sig av. SMR är den våldsamma nazistiska sekt som attackerade en antinazistisk demonstration i Kärrtorp, Stockholm, i december i fjol.

Den politik som SD för är inte bara rasistisk, det är en högerpolitik som fått ta plats på grund av högerpolitik. Det var när Reinfeldt i sitt sommartal sa att skatterna kommer att öka på grund av en ökad invandring gynnades SD som kunde växa i opinionen trots de många motdemonstrationerna. I Jimmie Åkessons tal under valturnén nämnde han just Reinfeldts tal och när SDU en vecka senare turnerade skrev de på sin hemsida om Reinfeltds tal som enda anledning till turnén.
SD röstar med andra högerpolitiker i de kommuner där de har platser, i riksdagen har de röstat med Alliansen i nio av tio frågor. Samtidigt som SD via sina företag fifflat till sig pengar genom att undvika skatt. SD har röstat för försämringar för arbetare som att arbetsgivare ska få välja vem de ska sparka vid nedskärningar. De har röstat mot förbättringar av A-kassan och varit med om att försämrat reglerna för övertid samtidigt som de var för femte jobbskatteavdraget på 12 miljarder som hade behövts till vår gemensamma välfärd. SD:s politik är allt utom en politik för vanlig folk eller ”svenska arbetare” som de säger sig företräda, de för en rasistisk och arbetarfientlig politik som bara gynnar de redan rika 10 procenten av befolkningen.

Fredrik Johansson
Raymond Ohlson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s