Bostadsmarknad med sprickor i fasaden

Priserna för bostäder stiger rekordsnabbt i Norrbotten och i synnerhet i Luleå. Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik skenar priserna, för villor har inte en sådan ökning synts sedan 2004-2005 och för bostadsrätter har en sådan rekordökning inte setts överhuvudtaget.

Den procentuella prisutvecklingen det senaste året för villor innebär i Luleå en ökning med 19 procent vilket är 12 procent över rikssnittet. Vad gäller bostadsrätter är utvecklingen än mer monstruös där senaste årets prisökning i Norrbotten ligger på 28 procent och 25 procent för Luleå men enbart 6 procent för hela landet. Enbart de senaste tre månaderna har priserna för bostadsrätter i Luleå ökat 13 procent mer än i landet.

Prisökningarna blåser åter upp bostadsbubblan med risk för kraschlandning då allt fler belånar sig. Hushållens skulder har sedan mitten av 90-talet ökat mer än inkomsterna, idag ligger skuldkvoten på en rekordhög nivå med 161 procent av den disponibla inkomsten. Lånebubblan har kunnat fyllas på grund av lägre räntor. Enligt TT oroar sig Riksbanken och Finansinspektionen om den höga skuldsättningen i Sverige vilket innan riksdagsvalet förde fram diskussioner om tvingande amorteringskrav.

Med ökad arbetslöshet och osäkra anställningar ökar riskerna för en krasch, när folk inte längre kan betala tvingas de lämna sina hem. I USA såg vi följderna av marknadsekonomins hasardspel där bankerna och storföretagen räddades av staten då den ekonomiska krisen slog till men arbetarfamiljer ställdes på gatan. Sedan dess har miljoner hem utmätts varje år.

Riskerna för uteblivna betalningar och tomma hus står redan vid tröskeln i Luleå. Förra veckan rapporterade NSD om hur de skenande bostadspriserna nu innebär förhöjda taxeringsvärden vilket drabbar tomträttsinnehavare redan vid årsskiftet, det vill säga de som hyr tomter av kommunen där de flesta fallen gäller radhus, när kommunen höjer avgifterna efter taxeringen. Ett exempel NSD visar på är Britt Nilsson Wyöni som får en höjning på 60 procent, en avgiftshöjning från 7 002 kr till 12 060 kr. De som drabbas uppmanas i NSD av Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna, att köpa loss tomterna omedelbart. För personer som Britt innebär det en prislapp på 250 000 kr, som efter årsskiftet ökar till 400 000 kr.

Angående taxeringshöjningarna i Luleå säger Södersten till NSD:

Det här är den största höjningen jag har sett i Sverige. Det är väldigt högt. Tittar man på Björkskatan så är det ett radhus som får den här höjningen. […] Det är liksom inte de stora fantastiska slotten, utan det här är vanliga människor [—] Tomträtterna är ju till för att människor ska kunna bo, inte för att kommunen ska skära guld med täljkniv.

Samtidigt som ”den fria marknaden” får skena fritt med prisökningar och heliumpump så begränsas nybyggnationer av hyresrätter. I Luleå är det enda som byggs lyxlägenheter för den lilla klick som har råd, parallellt med att allmännyttan fortfarande säljs ut bit för bit. En byggföretagare avslöjar för Offensiv att det är 30 procent dyrare att bygga hyresrätter i Luleå än i Umeå på grund av det oligopol som finns idag. Om bostadsbubblan exploderar finns inget skyddsnät i form av billiga eller lediga bostäder.

RS kräver en massiv utbyggnad av hyresrätter i offentlig regi med statliga byggsubventioner för att hålla nere hyrorna. Byggbolagen med deras vinster och monopol måste förstatligas under demokratisk kontroll och styras efter behov istället för vinst.

Räddningen från denna marknadens diktatur för girigbukar och spekulanter är att bryta med det kapitalistiska systemet – för en ekonomi som planeras och styrs offentligt efter behov. Det enda samhället som skulle kunna föra fram detta är ett socialistiskt samhälle där de som idag drabbas av bostadsbrist och försämringar är de som dikterar framtiden.

Raymond Ohlson

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s