Destination Europa – 3000 dör på vägen

Uppemot 3000 flyktingar och migranter har dött i år när de via Medelhavet har försökt ta sig till Europa, fem gånger så många som under hela förra året och en rekordhög summa. Två rapporter har nyligen släppts som ger siffror på hur många migrerande människor som dött sedan slutet av 1990-talet. Flyktvägarna blir alltmer svåra och dödligheten stiger när Europa och resten av väst höjer sina flyktingmurar.

destination EuropaAmnesty International och International Organization for Migration (IOM) har var för sig släppt rapporter som visar på antalet flyktingar som dör på vägen mot ett nytt liv. Såväl som rapporterna tar upp de hinder som flyktingar möter på vägen, räddningsaktioner samt svårigheter för att få rätt till asyl och eller flyktingstatus. Bakgrunden till de nya rapporterna är den katastrofala händelsen för ett år sedan då 400 personer omkom då en trålare med uppåt 550 flyktingar ombord kapsejsade utanför den italienska ön Lampedusa.

Amnestys rapport anger att hittills i år har över 2500 personer dött på Medelhavet, IOM:s rapport anger den högre siffran 3072 personer. Sedan år 2000 har över 22 000 flyktingar dött när de har försökt nå Europa. Båda rapporterna pekar dock på att i siffrorna döljs ett stort mörkertal, dels på grund av att inte alla fall av drunkningar upptäcks samt bristen på dokumentation. Därtill finns de personer som försvinner på grund av kidnappningar och bortföranden av kriminella ligor samt korrupta myndighetspersoner.

Stark kritik riktas mot västvärldens och Europas allt mer hårdföra gränsbevakningar och byråkratiska murar som driver flyktingar i händerna på människosmugglare. Förordet till Amnestys rapport menar att EU och dess medlemsstater har infört ett överlevnadstest på flyktingar. Detta på grund av att allt fler gränser stängs, bevakas av hårdför gränspolis och att allt fler flyktingar ses som illegala på grund av brist av dokumentation. Alltsammans tvingar flyktingar till livsfarliga flyktvägar och flyktsätt.

Italiens åtgärd ”Mare Nostrum” med viss samordnad sjöräddning har enligt Amnesty fått ner antalet döda. Men kritik riktas från Amnesty och IOM kring insatser som görs idag för att rädda flyktingar i sjönöd. Amnesty lyfter även frågan om Dublinförordningen som en försvårande faktor för länder som deltar i räddningsaktioner på Medelhavet. När personer som satts i sjönöd räddats måste de gå i land för sjukvård och så vidare, men enligt Amnesty vill få länder låta flyktingar stiga iland. På grund av Dublinförordningen skall en flyktings migrationsprocess samt integration efter eventuellt beviljat uppehållstillstånd tillhandahållas av det land dit hen först kom.

Flyktvägar, antal döda, varifrån människor flyr samt flyktsätt är oerhört ingående beskrivet i IOM:s rapport samtidigt som viss kritik finns mot att något behövs för att stoppa dödsantalet. Amnestys rapport ropar många gånger efter detta något som beskrivs som resurser och EU-staternas deltagande. Dock saknas analysen om varför människor tvingas på flykt, flyktingorganisationerna stannar vid analysen om att de som flyr kommer från länder med konflikter.

Rättvisepartiet Socialisterna säger att samtidigt som EU:s flyktingmurar måste rivas måste vi se till orsakerna till varför folk tvingas på flykt. För även om vi står i första ledet till försvar av rätten till asyl så kan vi inte försvara att människor tvingas fly.

Den svenska vapenexporten (som är en av de största i världen i förhållande till folkmängden) att svenska politiker tjänar på blodiga affärer med diktaturer och att Sverige deltar i imperialismens krig är sådant som bidrar till att tvinga människor på flykt.

Raymond Ohlson

RS kämpar för:

  • Försvara rätten till asyl
  • Riv EU:s flyktingmurar
  • Nej till NATO-medlemskap – Inga svenska soldater i imperialistiska krig
  • Stoppa svensk vapenexport – ställ om vapenindustrin till samhällsnyttig industri
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s