Världens första Sápmi Pride

Under slutet av veckan gick världens första Sápmi Pride av stapeln i Kiruna. Under fyra dagar fyllda av seminarier, fest och musik firades den kanske mest politiska Pridefestivalen som tog start i projektet Queering Sápmi. Bakgrunden till festivalen ligger i den svårighet HBTQ-personer haft att komma ut i den konservativa kulturen som är rådande.

2 Kirunas första Sápmipride

300 personer deltog i paraden, en färgsprakande blandning av koltar, hockeytröjor och plakat. Kiruna IF som tidigare i år beslutat att byta sina matchtröjor till regnbågsfärgade var en omtalad och uppskattad del av tåget. Ulrica Hermansson från Rättvisepartiet Socialisterna säger att Sápmi Pride kan vara den mest politiska Pridefestivalen:

– Under ”vanliga” Pride säger folk ungefär ”jag är också queer”, men här var det ”jag är queer, men jag är också same”. Det handlade inte bara om HBTQ-rättigheter, det handlade om ursprungsfolks rättigheter och frågan om gruvor var inte heller frånvarande.

Att festivalen handlade om flera viktiga politiska frågor syntes även på andra håll. En deltagare, Pää som arbetade som översättare under Pride sa till webmagasinet Vice att det handlar om könsnormer, rasistiska strukturer och förtryck av minoriteter såväl i Sápmi som i Sverige. Pää påpekade även att Sverige inte följer FN:s konvention ILO 169 om ursprungsfolks rättigheter och säger att världen vore bättre om den var icke-kapitalistisk och normkritisk.

4 Kirunas första Sápmipride

Sápmi Pride kan visa vägen för andra Pride-festivaler med hur frågan om könsnormer måste knytas samman politiskt med andra maktfrågor. Uttalanden i lokalmedia har varit flera från huvudtalare under Pride som pekar på att global kapitalism, patriarkat, exploatering av jorden och förtryck mot minoriteter hänger ihop och måste stoppas.

Raymond Ohlson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s