Uppdrag granskning om otrygga arbetsvillkor

Den gångna veckans avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning handlade om hur anställda, oftast unga, utnyttjas på arbetsmarknaden i jobb med slavliknande avtal. Unga personer berättade om hur de tvingats arbeta utan möjligheter till raster, under kameraövervakning, med hot om tusentals kronor i böter, munkavle och att bli hemskickad utan lön.

Unga personer som söker arbete hittar ofta korta anställningar på mindre företag. Det är den grupp som enligt Uppdrag gransknings program som drabbas hårdast av den uppluckrade svenska modellen. Under hashtagen #minavillkor har programmet fått in en uppsjö av historier om underliga anställningar och kontrakt varav ett fåtal presenterades i veckan program.

Vi fick se hur anställda tvingas till deltidsarbete och -lön när de skickas hem utan lön från caféer och butiker om chefen ansett att de haft för få kunder. Ett Stockholmsbaserat städföretag betalade endast ut lön för tiden som de anställda städade på, trots att de fick långa resvägar var detta obetald arbetstid i ett redan lågbetalt arbete. Därtill har anställda fått skriva på kontrakt som innehållit hot om böter på tusentals kronor om exempelvis kunden varit missnöjd med städningen, om en blandat glass fel eller om anställda pratat om sitt jobb eller arbetsvillkoren på fritiden.

Fall på fall radas upp i programmet och de liknar alla varandra trots att yrkena är helt olika, det gemensamma är brutala anställningskontrakt, att de flesta är unga och anställningarna är korta. Vissa har tvingats gå med på att kameraövervakas och berättar hur chefen övervakat de anställdas arbetsinsatser trots att detta är olagligt. Andra får inte ta ett liknande jobb inom 6-12 månader efter att deras anställning är avslutad, vilket ger en rädsla för att säga upp sig oavsett arbetsvillkor. En annan person berättade om hur anställda tvingats att säga upp sig under ett helt år då företagets lokaler renoverades, allt för arbetsgivaren skulle slippa betala ut lön under tiden.

En forskare i avtal påpekar att kontrakten inte går att driva igenom rättsligt, men att det är svårt att driva rättsprocesser själv om en inte är medlem i något fackförbund, speciellt för unga personer som inte har rika föräldrar. Samtidigt visas hur arbetslösa pressas av Arbetsförmedlingen att ta jobb med slavkontrakt. Den som är ekonomiskt utsatt får svårt att protestera på grund av rädslan att tappa sin enda inkomstkälla, vilket påpekades i programmet av de som drabbats.

Uppdrag granskning ifrågasatte om den svenska modellen med kollektivavtal har avreglerats eller inte passar den svenska arbetsmarknaden och frågar bland annat om inte en lag för minimilön vore på plats. Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande kommenterade med att botten av problemet är att många unga personer är arbetslösa och pressas till att gå med på allt brutalare villkor. Christer Ågren, vice VD för Svenskt näringsliv, påpekade att kontrakten som beskrevs i programmet inte skulle ha en chans mot någon facklig organisation och att de anställda borde gå med i facket.

Raymond Ohlson

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s