Solidariteten växer med tiggare

I veckan dömdes den butikschef i Göteborg som vid fyra tillfällen hällt vatten över en rumänsk tiggare till böter. Att det över huvudtaget blev en rättegång berodde på de stora protesterna som bland annat syntes i en stor demonstration och bojkottskampanj mot butiken. Att den antirasistiska medvetenheten ökat syns på fler ställen. I till exempel  Luleå och Stockholm har också solidaritetsrörelser med fattiga som tvingas tigga växt fram.

– Vi reagerade när vi hörde att fattiga rumäner tvingas sova i bilar trots många minusgrader på nätterna, säger Matilda Eriksson, som är en av de som samlat kläder och krävt agerande från kommunen för att ge tak över huvudet.

Till en början nekades tiggarna plats på ett härbärge men efter stor uppmärksamhet i media har nu ett tillfälligt härbärge för ”icke missbrukande hemlösa” öppnats där det finns plats för alla. Genom nätverket Ett Luleå för alla har också stor mängder kläder samlats in, dels för att klara vintern här men också för att ta med hem till familjerna i Rumänien.

– Igår ringde Alex och berättade att han och hans familj nu var tillbaka i Rumänien. De tackade för hjälpen och de kläder de fått med sig, berättar Matilda Eriksson.

– De som kommit till Luleå senaste månaderna har tidigare jobbat i Södra Europa med de lägst betalda svartjobben. På grund av krisen där får de inte ens de jobben längre och har tvingats söka sig hit upp. Här får de inte heller några jobb och har tvingats till att tigga. Flera har tvingats lämna barn hemma som de inte sett på flera månader, berättar Matilda Eriksson.

På grund av pressen underifrån förbereder kommunen nu ett permanent härbärge.

– Rättvisepartiet Socialisterna är förstås positiva till att kommunen tvingas till att ge tak överhuvudet till alla som behöver det, oavsett var man kommer ifrån.  Vi kräver också för tryggheten att de ska finnas personal på ett sådant boende och att de som har behov ska få vara med och utforma hur verksamheten ska se ut, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå.

– Samtidigt behövs en kamp mot nyliberal nedskärningspolitik och rasism som skapar arbetslöshet och diskriminerar människor. Den svenska regeringen är medansvarig för den extrema fattigdomen i östra Europa när de genom EU tvingat på dessa länder massiva nedskärningar i de sociala skyddsnäten i utbyte mot att de får vara med i EU och får lån. Vi argumenterar för att solidaritetsrörelser måste koppplas till kamp mot de högerpolitiker som är ansvariga för den miserabla situation som människor tvingas leva i, avslutar Jonas Brännberg.

RS Luleå

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s