Elevprotest mot utvisningshot

Detta bildspel kräver JavaScript.

I torsdags demonstrerade 300 elever i Älvsbyn mot beslutet att deras skolkamrat Marjam ska utvisas till Afghanistan. Ett iögonfallande tåg i ett samhälle som annars är väldigt tyst.

Det var från Älvsbyns högstadium Älvåkraskolan som demonstrationen tågade genom samhället. En relativt tyst manifestation, dock med vissa talkörer om att häva beslutet och att Marjam måste få stanna i Sverige. Plakat som hänvisade till FN:s barnkonvention syntes också.

– Det är eleverna som ligger bakom det här, de som tagit initiativet och planerat och tagit stort eget ansvar från första början, säger läraren Elina Halvarsson som varit en pusselbit i protesterna. Rektorn Linus Sköld menar samtidigt att det är viktigt att skolan är opartisk och att varken han eller personalen kan svara på frågor annat än att säga än att det handlar om barnkonventionen.

Offensiv träffade Marjam själv under demonstrationen, hon har bott i Sverige i åtta år, över halva hennes liv. Om sin situation just nu och Migrationsverkets beslut säger hon:

– Jag vill bara ha ett normalt liv i Sverige. De har tagit alla beslut för mig och min framtid. Jag är bara en invandrare i deras ögon, i mina är jag svensk. Migrationsverket tycker inte jag är värd ett bra liv. Jag överlever inte i Afghanistan så hur kan jag ha en framtid där?

Fredrik Johansson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s