Manifestation mot rasism och fascism

Detta bildspel kräver JavaScript.

I ett blåsigt Luleå hölls på Lördag den 8/11 en manifestation mot rasism och fascism till minne utav Kristallnattens offer. Arrangörer var Rättvisepartiet, Rasismfritt Luleå, Asylrörelsen i Norrbotten och Ung Vänster.

Manifestationen är en del utav en alleuropeisk antifascistisk auktionsdag, som är ett svar på den växande extremhögern och nynazismen ute i Europa. I Sverige ser vi det i form utav Sverigedemokraternas valframgångar och Svenska motståndsrörelsens (SMR) ökade aktivitet. T.ex deras marsch den 9:e November förra året, och den efterföljande attacken på den antinazistiska demonstrationen i Kärrtorp, något som Jonas Brännberg från Rättvisepartiet talade om under själva manifestationen. Han talade även om den växande antirasistiska rörelsen i Sverige och i andra delar utav Europa, och hur kampen måste kopplas samman med den högerpolitik som förs.

Raymond Ohlson från Asylrörelsen talade om flyktingars situation i världen och om hur Sverige är högst delaktiga i att skapa de situationer och sponsrar de krig som folk flyr ifrån genom vapenexport och ökad militarism. Han tog även upp om Sveriges mörka historia när det kommer till flyktingmottagning. Hur man under 30-talet vägrade ta emot judar som flydde undan nazismen med samma anledning som man än idag hör, att Sverige inte kan ta emot ”alla” flyktingar i världen.

”Hitler är död, men främlingsfientligheten och rasismen lever än idag” sa Fredrik Johansson när han talade för Rasismfritt Luleå och drog paralleller med det som händer i Europa idag med händelserna i Tyskland 1938 som kommit att kallas Kristallnatten. Då gick nazisterna ut och plundrade och förstörde 264 synagogor och 7500 judiskägda affärer, dödade 400 judar och arresterade och skickade 30 000 stycken till koncentrationsläger. Mellan talen underhöll Josh Armfield med sång och musik från den internationella arbetarrörelsen.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s