(V)em ska styra Norrbottens landsting?

Den senaste veckan har lokalmedia i Norrbotten dominerats av frågan om hur Norrbottens läns landsting kommer att styras efter valet. Vänsterpartiet har stått i rampljuset för hela cirkusen eftersom de håller utslagsrösten mellan att ingå i en regnbågsallians eller fortsatt samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vänsterpartiet har under veckan hunnit lämna samarbetet med socialdemokratin, förlovat sig med en borgerlig röra och åter bjudit upp (S) till dans. Den tänkta regnbågsalliansen som offentliggjorts är mellan Norrbottens Sjukvårdsparti (Ns), (M), (V), (C), (Fp) och eventuellt (Mp). Regnbågsalliansen skulle få 41 av totalt 71 mandat där (V) står för 6 mandat. Socialdemokraterna har 27 mandat och eftersom att (SD) med sina 3 mandat ställs utanför något samarbete innebär det att (V) avgör vilken sida som får majoritet.

I skrivande stund vacklar Vänsterpartiets distriktsledning mellan att välja borgarna, att fortsätta stå i skuggan av (S) eller att ställa sig i opposition. En regnbågsallians har enligt vissa setts som en nytändning för såväl landstinget som för (V). Att gå tillbaka till (S) har framförts som en risk att återigen stå i skuggan av storebror med för litet verkligt inflytande. Enligt Vänsterpartiets distriktsordförande Christina Snell Lumio ska ett klart besked komma i slutet av veckan eftersom att nästa fullmäktige hålls veckan därefter.

Den politiska kris som ses i hela etablissemanget med en politik där de etablerade partierna alltmer för samma politik ses även nu med antalet regnbågsallianser runtom norrbottniska kommuner. Krisen har även letat sig ner i Vänsterpartiet, distriktet har inte varit enigt om hur framtida samarbeten ska se ut i landstinget vilket bland annat resulterat i avhopp från distriktsstyrelsen. Nu kan vi se två läger; ett som talar om att valfrågan om ett nej till vinster i välfärden är oförenligt med en borgerlig allians och det andra som mer än gärna ser ”nya tag” och blocköverskridande. Därtill kommer kritiken mot de borgerliga, främst (Ns) som vill kapa kulturbudgeten med motorsåg.

Inflytandet har varit en av de centrala frågorna i diskussionen om vart (V) ska lägga makten den kommande mandatperioden. Röster har höjts om att (V) vill peta det nuvarande och bland breda skikt djupt impopulära landstingsrådet Kent Ögren (S) och diskussionen verkar även funnits inom Socialdemokraterna. Efter alla nedläggningar och åtstramningar har Ögren har i folkmun stått för allt som är ruttet i socialdemokratin. Men efter helgens S-valkonferens blev resultatet att Ögren får sitta kvar.

Etablissemangets politiker är, oavsett vem som kommer att styra landstinget, överens i det stora hela: det kommer att bli nedskärningar i landstinget. Hur många fler vårdplatser ska kapas, vad ska privatiseras härnäst och kommer vi uppleva någon kultur? Det är de riktiga frågorna i den sned(v)ridna maktkampen.

Raymond Ohlson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s