Luleås förskolor hotas av nedskärningar.

Luleås förskoleverksamhet kostar mer än ”jämförbara kommuners”. Det är bakgrunden till en ny utredning där den s-ledda kommunledningen vill ha nya nedskärningssförslag. Redan nu pekar flera källor ut måltidsverksamheten som något som kan skäras ned på.

Enligt kommunernas och landstingens gemensamma databas Kolada är förskoleverksamheten i Luleå 13 procent dyrare än genomsnittet bland ”jämförbara” kommuner. Det har nu föranlett Barn- och utbildningsnämnden att förbereda nya nedskärningarna.

– Just nu pågår en utredning som ska undersöka varför verksamheten är dyrare, ge förslag på kostnadsreduceringar och vilka konsekvenser de skulle kunna få. Den blir klar i december/januari. Om de sedan ska bli anpassningar kommer det troligen bli fördjupadeutredningar, berättar Annica Backman, förskolechef i Luleå kommun och den som fått i uppdrag att se till att utredningen blir genomförd.

– Alla styrande politiker som ligger ovanför ”snittet” försöker alltid komma ned dit. Resultatet är att det blir ett race mot botten där snittet sjunker och verksamheten ska kosta mindre och mindre. Resultatet är mer stress för barn, föräldrar och personal. Och hotad kvalitet i verksamheten, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige.

Enligt Offensivs källor är det stor risk att socialdemokraterna kommer att försöka skära ned på måltidsverksamheten, och då framförallt det faktum att de flesta förskolor har tillagningskök med personal på förskolorna. Att ha närproducerad mat kostar nämligen pengar, både i form av personal och investeringar i kök, kanske den dyraste lokalytan per kvadratmeter.

– Våra chefer förnekar att det finns några sådana planer men man vet aldrig. Om det kommer några sådana förslag måste vi sätta stopp för dem. Att få känna lukten när maten tillagas, få vara med i köket och diskutera maten med den som lagar maten är jätteviktigt för barnen. Och om inte vi finns där, då läggs ytterligare en arbetsuppgift på förskolans övriga personal som redan har jättemycket att göra, säger en kock på en förskola som Offensiv talat med.

– Vi kommer inte tillåta några nedskärningar på förskolan och uppmanar till massiva protester så fort förslagen ligger på bordet. Här finns alla möjligheter att samla barn,föräldrar, fack och all personal på förskolorna i gemensamma protester, avslutar Jonas Brännberg.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s