RS kommunbudget utgår från behoven.

27 Okt. mot rasism och högerpolitikEfter lång avvaktan på beslut om statsbudgeten beslutade Luleå kommun i torsdags om budget för kommande år. S och Mp:s gemensamma budgetbeslut innebär nedskärningar framförallt på skolan, förskolan och inom Socialnämndens områden (tex äldre- ,handikapp- och individomsorg). Rättvisepartiet Socialisternas budgetförslag utgår från behoven och visar hur det behövs kamp för en annan fördelning.

Att avvakta statsbudgeten var egentligen meningslöst. När alliansen statsbudget med Sd:s hjälp antogs i riksdagen innebar det ingen skillnad vad gäller generella statsbidrag till kommunerna. Det om någon visar tydligt hur liten skillnad det i praktiken är mellan blocken, förutom de få återställare de rödgröna lovat vad gäller a-kassan, underhållsstöd etc, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
Det är framförallt ökningen av antalet äldre och barn som innebär ökade kostnader för kommunen. Det beror både på förändringar i demografin (andelen äldre och barn ökar) och att Luleå växer med cirka 500 personer per år. Inför budgetarbetet hade Barn- och utbildningsnämnden och Socialnämnden pekat på ökade kostnader med totalt 185 miljoner utöver den årliga uppräkningen fram till 2017. I S och Mp:s budget tillskjuts bara 19 miljoner för 2015 och inget därefter.

RS budgetförslag tillgodoser behoven fullt ut, och satsar dessutom på höjd personaltäthet i vården och skolan – för att avskaffa delade turer och minska stressen hos lärare. Pengar avsätts för att höja lägstalönerna till 22 000 kronor. Fler satsningar görs på hållbarhet, till exempel cykelvägar och kollektivtrafik, men budgetförslaget stryker också uppenbart ohållbara projekt, som stora villakvarter långt från centrum och skrytprojekt som ”kuststaden” och ett nytt hamnmagasin.

De viktigaste jämställdhetssatsningarna är höjda lägstalöner, högre personaltäthet i vården och bättre arbetsvillkor. Utöver det vill vi satsa resurser på jämställdhets- och HBTQ utbildningar/certifieringar och att hjälpa kvinnor som lämnar skyddat boende att hitta en lägenhet, säger Jonas Brännberg.
Satsningarna finansieras genom nedskurna politikerlöner och partistöd, minskade sjukskrivningar pga personalsatsningar, färre konsulter/entreprenader och mer verksahet i egen regi, mindre stöd till det så kallade ”näringslivet” och större vinstutdelning från ansamlade resurser i de kommunala bolagen.

Men det räcker inte att fördela om pengar inom kommunen.  RS budget förutsätter en massiv kampanj för att pressa de etablerade partierna att via riksdagen skjuta till mer pengar till kommunerna. Det handlar om en omfördelning av hela samhället resurser, från banker och storföretags rekordvinster, till välfärd och löner, avslutar Jonas Brännberg

RS Luleå

(hela budgeten finns att läsa i högerspalten)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s