Svartöstaden mobiliserar mot husrivningar.

Svartösta'n Den 4 februari kl 19 kallar Svartöstadens intresseförening till stormöte och medborgardialog på Folkets Hus Blackis om Svartöstadens rivningshotade hus och stadsdelens framtid. Efter förra årets händelser då det visade sig att 8 kommunala bostadsfastigheter på nytt är rivningshotade mobiliserar de boende nu massivt för att rädda husen och låta stadsdelen utvecklas.

Svartöstaden är utnämnt som ett riksintresse för kulturmiljö på grund av dess kåkstadskaraktär. Riksintresset handlar både om de faktiska husen (ofta mer än hundra år gamla, med hus mot gatan och stora innergårdar med gårdshus) och det rika sociala liv som stadsdelens historia och utformning gett upphov till.

Trots detta har kommunen satt sina 8 fastigheter i stadsdelen på en ”regleringslista”, där fastigheterna antingen ska rivas eller säljas. För de sex fastigheter som står på mark som enligt kommunens detaljplan inte är till för bostäder planeras rivning, trots att det står inom Svartöstadens naturliga avgränsingsområde och tillhör riksintresset. För 26 hyresgäster, många familjer, är situationen mycket otrygg.

I sin inbjudan till politiker och kommunledning förklarar Intresseföreningen hur situationen ska lösas:  ”Bäst och enklast är att ändra de delar av detaljplanen som berörs med så kallade frimärksplaner. Så gjorde kommunen t ex med fd kyrkan i Svartöstan. Husen går också att rädda utan att ändra detaljplanen. Även om husen strider mot gällande plan och står på parkmark, så får fastighetsägaren utföra omfattande ändringar och rusta upp husen. Detta regleras i 9 kap 13§ PBL.”

Kampen för husen handlar om Svartöstadens framtid och utveckling. Redan har stadsdelen blivit mer stängd, när 100 hyresrätter omvandlades till bostadsrätter förra året. Om kommunens hyreslägenheter försvinner blir den sociala segregeringen ännu större. Svartöstaden Intresseförening pekar på att det istället behöver fler bostäder, framförallt hyresrätter och ett i allmänhet mer varierat boende, så att alla har möjlighet att bo där.bild ang Svartöstan

  • Rättvisepartiet Socialisterna har stark förankring i Svartöstaden och deltar förstås i kampen för husen fullt ut. Nu måste vi mobilisera hela Svartöstaden och gärna människor från andra stadsdelar också inför inför mötet den 4 februari. Om Svartöstaden kan sätta press vad gäller fler hyresrätter får det positiv på verkan för hela kommunen, säger Jonas Brännberg.
  • Vi måste redan nu visa att en rivning av husen är helt uteslutet, att politikerna bara har att välja mellan att göra detta den svåra eller lätta vägen. Skulle de fortsätta hålla fast vid rivningsplanerna måste vi vara beredda att trappa upp kampen, till exempel genom att ockupera husen, avslutar Brännberg.

Raymond Ohlson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s