”Låt Maria stanna”-manifestationer

Jonas talar

Runt om i landet anordnades förra lördagen manifestationer i stöd för att barnen Maria och David Gevokiyan med familj ska få stanna i Sverige. Manifestationer anordnades i städer som Umeå, Östersund, Helsingborg, Stockholm, Luleå, Piteå och Boden. Att familjens fall engagerar många var tydligt.
låt Maria stanna manifestation

På manifestationen i Piteå, var Marias fosterfamilj också deltog, hade flera hundra människor slutit upp på Byxtorget i centrala sta’n för att visa sitt stöd. Det var med en darrande röst som Marias fostermamma, Lisa Marklund, tackade alla som engagerade sig och kommit för att stå upp för vad som är rätt. Hon hälsade också från barnens pappa, “…som säger att han tackar er från djupet utav sitt hjärta”.

I Luleå och Boden var det Asylrörelsen och Studenter mot Rasism som stod som arrangör. Ett trettiotal människor i Boden på Medborgarplatsen, och upp emot hundra människor på Storgatan i Luleå samlades för att visa sitt stöd och lyssna på talen. I Luleå sa Jonas Brännberg, från Asylrörelsen i Norrbotten, att Marias fall är långt ifrån unikt, och att vi med protesterna inte bara ska vända oss mot Migrationsverket, utan mot de ansvariga politikerna. Hur det är Socialdemokrater och Moderater som har gjort upp om asylreglerna som Migrationsverket följer. Han hoppades på att detta stora engagemang kunde vara starten, eller kanske en del i en ny flyktingamnesti-rörelse. En rörelse som kommer att ge rasister svar på tal om vilka människor det är som utvisas ur landet, och ställa frågorna om varför människor runt om i världen tvingas fly.
Sven Volter låt Maria stanna manifestationSkådespelaren Sven Wolter, som ställde upp som talare i Luleå, sa att “All utveckling i samhället har börjat med att människor gått samman på detta sätt”, när han betonade vikten av att manifestera och visa solidaritet i ett samhälle som genomsyras utav blindhet. Han menade på att Migrationsverket visar på stor historielöshet när dom säger att det inte kommer att leda någon vart med dessa folkliga protester. Historien visar på annat.

/Anton Lindbäck

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s