Kommuner vill slippa EU-migranter

När temperaturen återigen sjunkit under 20 minusgrader på många håll i landet är situationen desperat för de EU-migranter som flytt undan fattigdomen och misär i framförallt östra Europa. Men kyla är ingenting jämfört med vad som hotar många på hemmaplan.

Ett exempel (som också Expressen skrivit om), rapporterar Facebook-sidan ”Insamling för hemlösa EU-migranter i Högdalen”: ”För några år sedan kidnappades en rumänsk ung kvinna och såldes som sexslav i Italien. I desperation hoppade hon ut ur kidnapparnas bil i farten och blev överkörd av bilen bakom, hon avled av sina skador. Varken Rumänien eller Italien ville ta kostnaderna för transporten av kroppen och hennes föräldrar har nu en skuld på 40 000 kronor. Detta är anledningen till varför föräldrarna nu befinner sig i Sverige. För ca en vecka sedan kidnappades lillasystern till den avlidna kvinnan, 15-åriga Denise, som är med sina föräldrar i Sverige. Kidnapparna hade för avsikt att transportera henne ut ur landet och utsätta henne för trafficking.”

Flickan har lyckligtvis befriat från människohandlarna men med sådana historier är det inte svårt att förstå att den bitande kylan är bättre är svält, människohandel osv. Med fortsatt ekonomisk kris och fortsatt ekonomiskt krig mot de fattiga i Europa dröjer det nog inte länge innan fattiga föräldrar i allt större utsträckning får sällskap av deras barn.

I Luleå inträffade i december en fasansfull historia där en rumänsk kvinna tvingades föda sitt barn i minusgrader i sin bil. Familjen hade på kvällen åkt till sjukhuset men inte hittat eller släppts in via akutingången. De knackade desperat på fönsterrutor men blev inte insläppta av personal som såg dem. Till slut förstod någon situationen och hjälpte till att förlösa barnet i bilen, men då hade kvinnan redan försökt trycka tillbaka barnet två gånger och barnet var mycket medtaget, blått och hade andningssvårigheter. Efter att ha återhämtat sig på sjukhus några dagar tvingades kvinnan skicka tillbaka sitt barn till Rumänien, i rädsla för att barnet skulle omhändertas av sociala myndigheter. Hos släktingarna i Rumänien damp det samtidigt ned en räkning på 63 000 kronor från Norrbottens Läns Landsting.

Till skillnad från politiker och myndigheter har dock solidariteten växt på gatorna. Rasistiska attacker är vanliga men än större är viljan att hjälpa. Offensiv har tidigare berättat om hur solidaritetsaktivisters uppmärksammande av situationen i media tvingat Luleå kommun att öppna ett härbärge för EU-migranterna. Arbetet har dock skett mycket långsamt och motvilligt. Det första tillfälliga boendet hade bara madrasser och inga lampor. När allt fler samlades och i brist på plats sov i källare, trappuppgång etc flyttades härbärget till en ny tillfällig lokal. Till den lokalen följde först inga madrasser med utan folk sov direkt på golvet. Där finns också bara ett rum som delas av män och kvinnor, vilket fått till följd att kvinnor inte varit trygga och känt sig tvingade att fortsätta sova i kalla bilar.

Inom kort kommer SKL (Sverige kommuner och landsting) samla till en konferens om hur kommunerna ska hantera situationen och regeringe ska tillsätta en ”nationell samordnare” i februari. I vilken mån fattiga EU-migranter får hjälp av detta avgörs helt och hållet av vilken press som kan sättas underifrån från en solidaritetsrörelse som behöver enas med alla som kämpar mot ökade orättvisor.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s