Nya strider möts av protester i Jemen

    – Det var fullt krig i Sana’a förra veckan när Houthi-milisen tvingade premiärminister Hadi att avgå. Men deras kupp har, trots stenhård repression, mötts av allt större protester de senaste dagarna, berättar socialisten Ali Omar direkt från Jemen för Offensiv.

Redan i slutet av september förra året intog den shiitiska Houthi-milisen stora delar av huvudstaden Sana’a, efter att de lierat sig med den forna diktatorn Ali Abdullah Saleh. Under sommaren hade de tagit över den relativt sekulära Amran-provinsen i norr där de förbjöd musik, tog över skolor och barnen får nu lära sig att varje dag ropa ”Död åt USA, död åt Israel, förbanna judarna, seger för islam”. Flickor får bara gå i skolan till årskurs sex.

– Ledning för Houthis vill i praktiken skapa en fortsättning på det imanat som störtades av revolutionen 1962, berättar Ali Omar.

– Efter kuppen förra veckan har oppositionsledare dödats och deras kontor förstörts. Många ur den gamla regeringen har flytt till stamområden i Mareb i centrala Jemen, där också det mesta av oljetillgångarna finns. Det är troligt att Houthi-milisen tillsammans med Saleh nu kommer att försöka ta över det distriktet också. Salehs plan är att låta sin son ta över.

.Men Ali Omar berättar att maktövertagande har mötts av protester.

–  Redan i fredags började protesterna, som är väldigt ungdomliga, både utanför presidentpalatset och universitet – som var centrum för den arabiska våren 2011. Men förtycket har varit mycket hårt. Många demonstranter knivhöggs av milisgrupper och i lördags kidnappades 24 demonstranter av milisen och misshandlades. Men de flesta verkar nu vara släppta.

Det är inte bara i Sana’a det varit protester, kanske har de största protesterna varit Taiz, Jemens tredje största stad. I Taiz och Ibb, som är relativt utvecklade städer, vägrar befolkningen acceptera de medeltida styre Houthi-milisen representerar.

–  I verkligheten finns inget enat Jemen idag, det är delat i huvudsakligen fem delar. I norr, ner til Taiz, styr Houthi-milisen. Taiz har förklarat sig ”oberoende” och accepterar inte Houthis maktövertagande i Sana’a. De har dock ingen militärmakt men är en viktig ekonomisk region. I Mareb styr lokala stammar, med egna styrkor oberoende av Houthis. Samma sak gäller Hadhramuth i öster, där de upprättat checkpoints vid gränserna. I söder finns området kring Aden, som vill separera. Dessutom har Al-Qaida kunna expandera i det maktvakuum som upptstått, framförallt i de östra delarna av landet. Stammar har slutit upp på Al-Qaidas sida eftersom de har vapen och tränade soldater.

Strax innan denna tidning gick i tryck rapporterades i media om att en ny nationell samlingsregering skall ha bildats.  Samtidigt genomfördes nya protester i Sana’a.

–  Problemet är att protesterna inte är organiserade. Det behövs organisering, strategi och ett tydligt budskap. Protesterna mot Houthi och krav på demokrati måste kombineras med kritik av den gamla regimen och sociala krav: för distribition av billig gas och olja, ett pristak på mat, organisering underifrån för säkerhet i våra bostadsområden. Religiös eller stambaserade lojaliteter måste ersättas med en enighet bland de fattiga. Arbetarklassen är nedtryckt. Ännu värre är situationen för de svarta och i Jemen finns fortfarande slavar – både i hemmen och på arbetsplatser. Det här är en stor del av folket som idag känner sig maktlösa men kan bli otroligt mäktiga om man inte låter sig splittras, avslutar Ali Omar.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s