Åter fullskaligt krig i Ukraina

Sedan separatisterna i Ukraina för två veckor sedan återtog den numera endast symboliskt viktiga flygplatsen utanför Donetsk har striderna återigen eskalerat till fullskaligt inbördeskrig i östra Ukraina, av septaratisterna kallat folkrepublikerna Donetsk och Luhansk. Båda sidor hotar att mobilisera ytterligare 100 000 soldater, men viljan att offra livet  i ett ”krig mellan bröder” verkar låg. Separatisterna offensiv har besvarats av Obama-administrationen med hot om att stödja Ukraina med ”offensiva vapen”. Ett utveckling som skulle innebära ett öppet ”krig genom ombud” mellan Ryssland och USA.

Sedan den väpnade konflikten bröt ut för ett år sedan har nu mer än 5000 personer dött, de flesta efter ”vapenvilan” som slöts i september i Minsk. Mågna av dem är civila. Bara i januari har 341 personer dött, varav många kvinnor och barn, rapporterar Human Rights Watch. Båda sidor har kritiserat av människorättsorganisationer för att gömma sitt artilleri bland civila och skjuta granater mot motståndarposteringar i tätbebyggda områden. ”Vi vet inte vem som skjuter på oss” är en kommentar som kan läsas i många rapporter från de som flytt striderna.

De senaste dagarna har striden varit hårda kring staden Debaltseve, som hittills hållts av styrkor lojala med Kiev. Om separatisterna som backas upp av Putins Ryssland vinner slaget om Debaltseve öppnas en korridor mellan de två ”folkrepublikerna”.  Den blodiga granatattacken mot Mariupol har hittills inte följt upp av någon separatist-offensiv mot staden på hålls av Ukrainas armé.

President Petro Porosjenkos utspel om att skriva in ytterligare 100 000 soldater till Ukrainas armé har mötts av ett liknande uttalande från separatisterna. I båda fallen verkar det mest vara propagandautspel utan verklighetsförankring. Vänsterorganisationen  Borotba, som olyckligt nog inte tillräckligt tar avstånd från Rysslands inflytande över separatisterna, rapporterar om stora problem för Ukrainas armé att genomföra rekryteringarna. Inte heller på separatisternas sida verkar det finnas någon entuasiasm i att strid i en blodig konflikt som av många kallas ett ”krig mellan bröder”.

Samtidigt är både Ukraina och Rysslands ekonomi i djup kris. Ukraina behöver ytterligare 15 miljarder dollar i stöd, utöver de 17 de redan fått från IMF, för att inte ställa in betalningarna de närmaste månaderna. Ekonomin krympte 7,5 procent förra året och beräknas minska fem procent i år. Ryssland drabbas hårt av både fallande oljepriser och de sanktioner som EU och USA infört mot landet. 2015 uppskattas ekonomin krympa med mellan tre och fem procent enligt olika prognoser.

Även om de militära styrkeförhållanden svängt till separatisternas fördel den senaste tiden är det svårt att se att någon av sidorna har styrkan kan vinna kriget, speciellt som båda sidor backas upp av stormakters och deras imperialistiska intressen. Så långe deras intressen får styra är fortsatta strider eller i bästa fall en ”fryst” konflikt det troligaste perspektivet.

Offren är arbetare och fattiga på båda sidor, som blir kanonmat eller drabbas av ekonomisk och social kris på grund av kriget. Mot den nationalism som piskas upp på både sidor måste en antikrigsrörelse byggas, som tar sin utgångspunkt i arbetarklassens gemensamma intressen, mot kapitalism och imperialism och den nationalism som de förgiftar samhället med för att gynna sina egna intressen.

Jonas Brännberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s