Studenter mot rasism i Luleå startar upp

Studenter mot rasism i Luleå har nu samlat ett 70-tal intresserade, och ska på Tordag (19/2) ha ett möte för att diskutera och organisera ungas fortsatta kampen mot rasism.

Nästa vecka, tisdagen 24/2 kl 15:00 och Torsdag 26/2 kl 18:30, håller Studenter mot rasism två öppna möten om Malcolm X och kampen i USA idag (PÅ Nordansmak (Stationsgatan 25). Mötena kommer att innefatta en filmvisning med efterföljande diskussion om historiska händelser i den amerikanska medborgarrättsrörelsen, och hur situationen ser ut idag.

Trots den stora inverkan på samhället som medborgarrättsrörelsen och frihetskämpar som Martin Luther King, Malcolm X och Angela Davis hade, så finns det statliga förtrycket utav svarta i USA kvar. Senast förra året har vi två exempel på hur poliskåren fortfarande genomsyras utav rasism.

I Staten Island, New York, 17:e Juli förra året så ströps en svart man till döds utav en polis pga att han misstänkte för att sälja lösa cigaretter. Trots att mannen skrek att han inte kunde andas, så släppte polisen inte taget. I den efterföljande rättegången så friades polismannen vilket resulterade i stora demonstrationer landet över. I Furguson, Missouri, har protester och civil olydnad följt i spåren utav polisens oprovocerade skjutning utav en ung svart man trots att han med båda armarna i luften försökte visa att han inte var ett hot. Dessa fall har resulterat i flera landsofattande protester och kampanjer i USA, bl.a #blacklivesmatter.

Studenter mot rasism vill organisera  studenter och unga mot den ökande rasismen i Sverige. Sverigedemokraternas valframgångar har lett till att rasismen i samhället normaliseras och ger nazistiska organisationer själförtroende. Vi ser hur rumänska tiggare attackeras på stan, och hur deras tältläger bränns ned utan att polisen ser det som rasistiska hatbrott. Två terrorattentat mot moskéer under julhelgen är två tydliga exempel på att hatbrotten mot muslimer ökar och blir grövre. Samtidigt inför staten ”revaprojektet” där människor misstänks pga sitt utseende, och människor utvisas ur landet, tillbaks till de krig, svält och förtryck de flytt ifrån.

Det är tydligt att gå och rösta en gång vart fjärde år inte räcker. Det som krävs är en organiserad rörelse underifrån, som för kampen mot rasism och utvisningar varje dag.

Av: Studenter mot rasism

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s