Det våras för NATO-övningar

flygplan ACE 2013 Mellan maj och juni kommer en stor flygövning genomföras i Norrbotten och Västerbotten. Totalt deltar åtta länder i krigsövningen som sammanfaller med en ökad imperialistisk hets där Ukrainakrisen ligger närmast.

Från 25maj till 4 juni kommer bland annat Frankrike, England, Tyskland och USA tillsammans med Sverige, Norge och Finland att delta i övningen Arctic Challenge Exercise, förkortat ACE. Enligt försvarsmakten kommer svenskt, finskt och internationellt luftrum att användas och USA:s flygvapen kommer att utgå ifrån Ämari i Estland.

Övningen innebär att Sverige och Norrbotten återigen blir plats för NATO:s övningar vilket passar som handen i handsken till den krigshets som förs från riksdagens talarstol. Samtidigt ökar de imperialistiska motsättningarna runtom världen, tillsammans med hetsen runt Ryssland och de olika sekteristiska inbördeskrigen från Syrien till Mali.

Såväl inom vänstern som bland krigshetsande kommentatorer så finns exempelvis Ryssland och IS som orosmoln om Sverige fortsätter att gå i västimperialismens medvind. Och visst skulle fortsatt inblandning från Sverige öka risken för hämdaktioner på hemmaplan.

Krigsmotståndare från nätverket Nato ut ur Norrbotten och uppropet Stoppa ACE pekar även på klimatfrågan som en kommande imperialistisk faktor. När frågan om nya energiresurser blir alltmer brännande kan Arktis än mer bli ett område som imperialistiska makter hungrar efter. Då kan exempelvis Sverige hamna i en militär konflikt eller bli en bas för utländska trupper.

Det är inte bara klimatfrågan som kan knytas samman med krigsmotstånd, även antirasismen är en viktig del. I spåren av de krig som förs idag med svar av terrorattentat så gottar sig rasister och fascister. Stoppa ACE-uppropet lyfter även frågan om samernas rättigheter då bland annat testområdet NEAT i Norrbotten placerades i Sápmi och verksamheten stört rennäringen. På uppropets hemsida påpekas exempelvis att det var skogssamernas område som valdes för att simulera en kärnvapendetonation när Robotförsöksplats Norrbotten skapades. Samt att under övningen Loyal Arrow som hölls i Norrbotten 2009 kallades målområdet i scenariot rasistiskt för Lapistan.

Gräsrotsaktivister som försöker störa och eller stoppa dessa militärövningar drabbas oftast av repressalier från staten. Samma sak sker för de människor som flyr undan krig som stöttas av svenska staten militärt, ekonomiskt eller på grund av den svenska vapenexporten.

Så länge krig lönar sig och motstånd straffar sig kommer maktens elit att fortsätta tills de stoppas. USA:s krig i mellanöstern skickade hem alltför många i kistor, det var en av anledningarna till att Obama inte vann stöd för att gå in i Syrien. Första världskriget stoppades när folket tröttnade på misären, men hur många sociala och ekonomiska bakslag ska vi låta oss vänta på?

Raymond Ohlson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s