Rapport stormöte Svartöstan

Medborgardialog Svartöstan 006I tisdags (9/2) hölls den andra medborgardialogen för att rädda husen i Svartöstaden. Ett 30-tal personer samlades på Folkets hus Blackis i Svartöstaden för att diskutera nya argument och hur man ska gå vidare för att rädda husen.

Mötet började med att husgruppen berättade vad om hänt sen förra mötet. Bland annat så har husgruppen och boende träffat en jurist från hyresgästföreningen och diskuterat rättsliga frågor och blev uppmanade att gå med i hyresgästföreningen för att stärka sin position innan man går in i en evenuell konflikt med kommunen. Det kom även upp att man som hyresvärd har skyldighet att underhålla hus, oavsett om de planerar att rivas. Detta tryckte sedan Jonas Brännberg från RS på när han sa att strategierna man lägger upp inte kan utgå från vad kommunen säger att dom vill med, utan att husen måste och skall renoveras nu.

Flera la fram argumentet om att det är normalt ändra en gällande detaljplan eftersom saker i samhället ändras och att man i flera andra fall i staden gjort precis det. Som exempel gavs den gamla kyrkan i Svartöstaden.

Matilda Eriksson från husgruppen, menade på att få av de boende i husen kommer att kunna köpa loss husen vid en eventuell privatisering av dem, och att det är bäst om husen är kvar i kommunen eller Lulebos regi.

”De flesta vill ha det som det är, vi vill att det ska finnas hyresrätter i Svartöstaden” sa Anna Widén när hon förde fram de boende i rivningshotade husens åsikter.

”Det är viktigt att vi har fortsatta såna här dialog för att förankra de beslut som husgruppen tar” avslutade Annie Arnqvist. Husgruppen har planerat fler medborgardialoger, men inga datum är satta än.

Efter medborgardialogen fortsatt Svartöstadens intresseföreningen tillsammans med de boende att diskutera hur kampanjen ska gå vidare. Det beslutades om en rad aktioner som kommer genomföras under våren för att stärka kampanjen, få fler engagerade och öka trycket än mer på kommunledningen.

 

Anton Lindbäck

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s