Marknaden spelar rysk roulette med jobb och miljö

lastning-malmbil2

Tre månader efter gruvbolaget Northlands konkurs är verksamheten till salu på rea.  Miljarder mer i skulder och nya miljöproblem visar att järnmalmsprojektet varit ett äventyr där myndigheterna och framförallt landshövdingen blundat för allvarliga problem.

Enligt konkursförvaltaren blir priset för hela verksamheten under en miljard kronor – om någon köpare hittas. Annars slaktas verksamheten och utrustningen säljs. Enligt konkursförvaltaren är det osannolikt men risken är finns helt klart eftersom verksamheten inte, trots att den slipper de gamla skulderna, inte är lönsam med dagens malmpriset.

– Eftersom malmpriserna är som de är kommer man troligtvis att ha en kostnad under en period när man inte kan starta gruvan för att priserna är lite för låga, säger konkursförvaltaren Hans Andersson till NSD.

Bara kostnaden för att hålla anläggningen i skick kostar 7-10 miljoner kronor per månad – i väntan att förhoppningen om högre malmpriser besannas.

Priset ska jämföras på de investeringar på över 8(?) miljarder kronor som är gjorda. Tidigare har bolagets skulder vid konkursen uppgetts vara cirka 10 miljarder men efter att siffrorna sammanställts säger förvaltaren att skulderna är hela 14 miljarder. Många i regionen hoppas att LKAB köper upp verksamheten men de drivs av samma kapitalistiska vinstprinciper som andra privata företag.

Dessutom utreds nu en rad eventuella miljöbrott. Som Offensiv tidigare berättat har verksamheten inte haft miljötillstånd för transporterna via lastbil och järnväg. Ändå gav förra regeringen stöd för en upprustning av vägen för att klara de tunga transporterna. Dessutom pågår en utredning om den nedsmutsning som järnvägstransporterna i otäcka vagnar från Svappavaara till Narvik inneburit.

För själva gruvan har två åtalsanmälningar om miljöbrott  gjorts eftersom bolaget sänkt grundvattennivån med 16 meter i ett område med en myr med skyddade växter och ett område där Muonio sameby har betesmarker. Northland har också anlagt ett klarningsmagasin utanför det tillåtna området.

Kännetecknande för flera av dessa miljöproblem har varit myndigheterna slappa agerande och framförallt då landshövdingen. Sänkningen av grundvattennivån ville länsstyrelsens handläggare polisanmäla redan för två år sedan men stoppades av landshövdingen.

Även nedsmutsningen har landshövdingen ignorerat. Som svar på ett brev från en drabbad som frågade hur länsstyrelsen agerat skrev han ”Jo jag kämpar hårt för att behålla 1000 jobb i Tornedalen vilket också borde intressera dig som pensionär. (…) När produktionen startar igen får vi återkomma i frågan dessutom är det oklart hur transporterna då kommer att ske. Just nu lär du i alla fall inte ha något damm på dig från Northlands tåg. Mvh Sven-Erik”.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att verksamheten ska drivas vidare (eftersom den redan finns och naturen är förstörd), tas över i offentlig regi och drivas långsiktigt efter samhällets behov och med stränga miljökrav som utarbetas i samarbete med lokalbefolkning och andra verksamheter som renskötseln. De anställda måste ha kontroll och vara med att styra verksamheten. Att kombinera en extremt långsiktig verksamhet som gruvor med kortsiktig spekulations- och kvartalskapitalism är inget annat än att spela rysk roulette med vår miljö och jobb.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s