Vitådalens framtid på spel när skolan hotas

Vitåskolan  16 mars samlades 200 oroliga föräldrar och andra från Vitå, Jämtön och omkringliggande byar till ett kommunalt informationsmöte i Vitåskolan. Deras värsta farhågor besannade när det fick höra att S-ledda Luleå kommun planerar att lägga ned skolan, hjärtat i Vitå. Skolan är en förutsättning för en framtid och utveckling i Vitådalen..

Många upprörda boende i Vitådalen har hört av sig till Rättvisepartiet Socialisterna om det skandalösa beslutet och också hur illa bemötta de blivit av kommunala politiker och tjänstemän, som inte ens velat lyssna på deras fakta och argument, berättar Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå kommunfullmäktige.
Kommunens tjänstemän har utrett frågan sedan september förra året men det har hållits hemligt till årsskiftet, då boende fick nys om vad som var på gång. Sedan dess har en arbetsgrupp för skolan överlevnad bildats, som försökt få mer information men som hela tiden motarbetats.
Utredningsdirektiven från politiker och skolchef sägs handla om att “säkerställa elevers likvärdiga och lagstadgade rätt till utbildning” men inget direktiv gavs om att utreda skolans funktion för landsbygdens överlevnad och som social mötesplats. Att se till helheten helt enkelt. Utredning skriver i allmänhet om bristen på utbildade och legitimerade lärare och de särskilda svårigheter som finns på mindre skolor att få ihop behörigheter och heltidstjänster. Däremot sägs inte att Vitåskolan inte har några sådana problem. Personalen har jobbat länge och är behöriga i alla ämnen de undervisar i.

Skolan har idag 49 elever och i utredning redovisas en drastiskt minskning de närmaste åren. Arbetsgruppen för skolan har dock motbevisats utredningens siffror och istället visat hur ett generationsskifte är i antågande vilket kommer leda till fler barn i skolan. Dessutom räknar kommunens utredning helt felaktigt med att 70 procent av barnen som föds i området kommer att ha flyttat innan de börjar skolan. Om skolan läggs ned däremot, så blir prognosen om färre barn en självuppfyllande profetia.

Den egentliga orsaken stavas istället nedskärningar. Små skolor kostar mer och politikerna ser en möjlighet att pressa in fler barn i Råneåskolan – utan att det behövs speciellt många fler personal. Samtidigt baserar sig beslutet på antaganden – de ekonomiska konsekvenserna av en nedläggning av skolan är inte ens utredda!
För barnen och deras familjer vore en nedläggning en stor försämring och i några fall tvinga familjer att flytta. Vissa barn skull redan från 6 års ålder få 48 km enkel resväg till skolan!

– I praktiken vore det att säga “Här kan ni inte bosätta er med barn”, det blir barnlösa områden i kommunen, kommenterar Jonas Brännberg.
Förutom de längre resorna, en sönderslagen mycket väl fungerande verksamhet som binder ihop bygden, innebär förslaget också en kvalitetssänkning på fritidsverksamheten, där kompetenskrav och läroplanskrav försvinnner när verksamheten nedgraderas från “skolbarnomsorg” till “pedagogisk omsorgsverksamhet”.

 

  • Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till kampen för Vitåskolan. Arbetsgruppen för skolan har gjort ett fantastiskt jobb i att punkt för punkt pulverisera politikernas argument för att lägga ned skolan. Vad vi tror behövs nu är en bredare politiskt press på Socialdemokraterna, där de boende i Vitådalen behöver gå “man ur huse” för att uppvakta Barn-o ch utbildningsnämnd och kommunledning. Även andra som hotas av samma utveckling borde uppmanas att ge sitt stöd, till exempel Svartöstadsskolan, Mariebergsskolan och Ersnässkolan.

–  Vi kommer också att ta upp frågan i kommunfullmäktigemötet den 31 mars, avslutar Jonas Brännberg.

 

RS Luleå

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s