Boksläpp; Norrlandsparadoxen, Arne Müller

?????????

 Det var upp emot 20 personer som samlades på café Nordansmak i Luleå  på torsdagskvällen (26/3) för det öppna mötet för journalisten Arne Müllers nya bok ”Norrlandsparadoxen”.

Arne Müller själv fanns på plats och öppnade mötet med att berätta om sin bok, som handlar om gruv- och vindkkraftssatsningarna som gjorts i Norrland. Trots all den satsning så har det inte genererat några vinster eller lika mycket jobb som de borde i regionen, utan dom har hamnat någon annanstans. Efter öppningen det så släpptes ordet fritt och Arne fick svara på en hel del frågor.

”Pajala är ett av dom stora miljö- och samhällsekonomiska misslyckandet  i det här landet” sa Arne när han frågades om företag har laglig rätt att bete sig hur dom vill, och berättade om dom stora kostnader som uppstädningen efter gruvor kostar samhället. Han berättade också att transporten utav malmen står utanför det miljöavtal som man slutit sig till, när han pekade på den ineffektiva transporten från gruvan.

Frågan ”Kan inte LKAB gå in och köpa upp gruvan i Pajala” så är det en del utav den oväntade positiva inställning han mött på under sin resa genom landet när han skrev boken. Dock så ser han inte att detta kommer att ske pga att LKAB är lika vinststyrt som andra gruvbolag.

”Det är ett globalt fenomen (…) där råvarorna finns får man inte ta del utav vinsten” sa en person som ville trycka på den utsugning som gruvbolagen står för, och fortsatte: ”Dom som sitter längst upp har fått ut sina pengar, och ingeting har gått tillbaks till samhället”.

”Det här är frågor som släppts lös i och med  att Thatcher och Bush släppte lös riskkapitalismen (…) det kommer inte att ta slut” sa en man som efterfrågade en kontrollerad marknad.

Av Anton Lindbäck

Av Anton Lindbäck

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s