S-ledningen hårt pressad om Vitåskolan

Vitåskolan

På senaste kommunfullmäktigemötet i Luleå pressades socialdemokraterna hårt om planerna på att lägga ned Vitåskolan – och därmed hota hela Vitådalens framtid. Det var framförallt Rättvisepartiet Socialisterna, Centerpartiet och Landsbygdspartiet som argumenterade för att skolan skulle får vara kvar.

– Den utredning som gjorts har ingen helhetssyn: vad skolan betyder för hela bygden? Skolan med folkets hus är bygdens hjärta. Att man gjort detta bakom ryggen på föräldrar och boende i Vitådalen gör saken ännu värre, sade Jonas Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna.

“Det här är dödsstören för landsbygden” sade Carola Lidén från Centerpartiet och Erland Nilsson från Landsbygdspartiet påpekade med darr på rösten att Niklas Nordström, nytt kommunalråd, firar sin återkomst till Luleå med att lägga ned sin egen gamla skola.

– Det här går stick i stäv med vad vi kommit överens om. Vad säger s-politiker från Råneåområdet om detta? sade Erland Nilsson som tidigare närmat sig S i ett samarbete kring “landsbygdsfrågor”.

– Det är naivt av Erland Nilsson, som har en genuin omsorg om en levande landsbygd, att tro att man kan “göra upp” med nedskärningspolitiker om en utveckling av landsbygden. Högerpolitikens utarmning av all service, speciellt utanför stora befolkningscentra, innebär att landsbygden utarmas. För att vända utvecklingen behövs en socialistisk politik med offentliga investeringar i infrastruktur, kollektivtrafik och välfärd åt alla – även på landsbygden, kommenterar Jonas Brännberg.

Miljöpartiet, som styr tillsammans med S, hävdade att de “inte tagit ställning ännu”, och att de skulle göra det efter ett möte med BUN:s socialdemoratiske ordförande – inte efter att ha träffat föräldrar till barnen! Vänsterpartiet tog inte heller ställning, utan talade bara i allmänna ordalag positivt om Vitåskolan, hävdade att frågan skulle lyftas till fullmäktige för beslut och att det inte var bråttom att besluta.

BUN kommer ta beslut den 24 april och s-ledningen hoppas på en snabb nedläggning. Frågan är nu om de vågar fullfölja eller om beslutet skjuts upp till att börja med.. Mer protester behövs för att öka pressen ännu mer, kanske till att börja med genom en stor manifestation i Vitå eller Råneå som samlar hela bygden.

RS Luleå

(läs mer om Vitåskolan i Offensiv nr 1144, “Vitådalens framtid på spel”)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s