”Någonstans måste rösterna gå…”

Veera MinkinVeera Minkin

– Missnöjet med regeringen och framförallt Samlingspartiet är mycket stort och någonstans måste rösterna gå, men jag hoppas att inte Centern får för mycket röster. Deras ledare är mycket konservativ, är till exempel motståndare till abort. Så säger Veera Minkin, aktiv i kampanjen för vänsterförbundets kandidat Veronika Honkasalo från Helsingfors.

Varför är missnöjet så stort med regeringen?

– Regeringen gjorde stora åtstramningar. Dessutom misslyckades de med att genomföra nästan allt annat de planerat, till exempel en hälsoreform och sjukvård för papperslösa. Samlingspartiet har också varit kantat av skandaler, som när hälsoministern inte trodde det fanns arbetare som tjänade under 21000 euro i månaden, eller statsminister Alexander Stubb som bara twittrar om sport oavsett vilket elände som händer i världen.

Hur går Vänsterförbundets kampanj?

– Det är olika i olika delar av landet. I Helsingfors gick VF fram i förra kommunvalet och om det blir samma röstetal nu kan partiet gå fram. En av de som kan få en plats är Veronika Honkasalo.

Kritiken var hård inom delar av VF när partiet satt i regeringen. Hur är stämningen nu?

– Vi som var mot tyckte förstås att det var bra att man lämnade men man borde aldrig gått in i regeringen. Nu är det en stor debatt om hur partiet ska agera efter valet. Arhinmäki har sagt att VF inte kommer att sitta i en regering med samlingspartiet och inte heller i en regering som tar bort indexuppräkningen av försörjningsstödet, något som centern pratar om att göra. Det är bara Vänsterförbundet som sagt helt nej till finansministeriet uträkning att 6 miljarder måste skäras ned de närmaste åren.

Kan centern bilda regering med Sannfinländarna?

– Det är möjligt, de har mycket gemensamt som konservativa och religiösa. Men än så länge har inget parti öppnat för att regera med SF trots att SFs partiledare Timo Soini tydligt sagt att de vill regera. Centern säger ingenting om vad de vill göra.

Vilka frågor är viktigaste i valet?

– Självklart är det den ekonomiska krisen. Även om det finns många röster för att det är fel att skära ned mera så kommer de inte fram i media och bland de andra partierna. De andra poltikerna säger att ”vi” måste skära ned men de drabbas aldrig själva, bara de fattiga. När vi tar upp om den orättvisa beskattning, skatteplanering av de rika etc anklagas vi för att ”byta samtalsämne”. Andra viktiga frågor som miljö, jämställdhet och TTIP kommer inte alls fram, även om vi försöker ta upp dessa frågor.

Jonas Brännberg, Rs Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s