Historiskt dålig val för finska vänstern

Sannfinländarnas riksdagens näst största parti

Med något färre röster än väntat blev finska Centerpartiet ändå valvinnare i söndagens riksdagsval med 21,1 procent av rösterna och 14 fler riksdagsledamöter. Mer oväntat var att sannfinländarna, trots att det förlorade ett mandat, blev riksdagens näst största parti (även om Samlingspartiet faktiskt fick fler röster). Socialdemokraterna förpassades till fjärde plats i ett val som var historiskt dåligt för ”vänstern”. Inte under hela Finlands självständiga historia har de haft så lågt resultat. Nu väntar Centerledda förhandlingar om vem som ska få sitta bredvid dem vid köttgrytorna.

Socialdemokraterna fick bara 16,5 procent av rösterna och förlorade 8 mandat, medan Vänsterförbundet backade två mandat till 7,1 procent. En annan stor förlorare i valet var samlingspartiet som backade 7 mandat.  Med två stockkonservativa partier störst i riksdagen föll också andelen kvinnor i riksdagen och av 200 ledamöter är två (2) invandrare. Enligt Hufvudstadsbladet stärktes den rasistiska flygeln inom Sannfinländarnas riksdagsgrupp av valresultat. Redan dagen efter valet gjorde omvalde Teuvo Hakkarainen (som tidigare velat deportera alla homosexuella och somalier till Åland)  ny rasistiska uttalanden om ”asylturism” och ”Finland är inte beduinmark”.

Eftersom Finland har ett personvalinsriktat val överensstämmer andelen röster för partierna inte speciellt exakt med mandaten. Samlingspartiet fick till exempel fler röster än Sannfinländarna totalt sett men en ledamot färre invald i riksdagen, medan De Gröna ”bara” ökade 1,3 procent men ändå fick hela fem fler invalda.

En av de nyvalda från De Gröna är Hanna Halmenpää, som varit drivande i ProHanhikivi – nätverket som arbetar mot ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki söder om Uleåborg. Med försjkutningen från Samlingpartiet och Socialdemokroaterna till Centerpartiet och De Gröna kan den nya riksdagen möjligtvis var mer mottaglig för kritiken mot Fennovoima, Fortum och Rosatoms kärnkraftsplaner.

Den nya regeringen kommer dock forsätta nedskärningspolitiken. Finansministeriet menade i ett utspel strax innan valet att ytterligare 6 miljarder euro måste skäras ned i det offentliga de närmaste åren, något alla partier utom Vänsterförbundet håller med om.

Centerns partiledare Juha Sipilä har direkt efter valet meddelat att nedskärningspolitiken är något Centern och andra regeringspartier måste vara överens om innan regeringsbildandet. Sipilä vill också träffa arbetsmarknadens parter för att få till ett ”samhällsfördrag” som gör ”arbetsmarknadssystemet smidigare”, ”höjer konkurrenskraften” och ”sänker tröskeln för att få jobb”. Underförstått planeras förutom offentliga nedskärningar nya attacker på arbetsrätten och fackföreningarnas ställning.

Med Socialdemokraternas katastrofval minskade möjligheten till en ”rödmylle”-regering av Centern och Socialdemokraterna medan sannolikheten för att Centern och Sannfinländarna bildare regeringsbas ökade. Med Finlands historia av ”breda” koalitionsregeringar är det dock omöjligt att säga hur regeringsförhandlingarna kommer att sluta.

Valresultatet i Finland är ett slående exempel på hur ”vänsterns” förborgerligande och deltagande i borgerliga nedskärningsregeringar fått katastrofala följder.  Socialdemokraterna är idag ett högerparti och även om Vänsterförbundet hoppade av den förra regeringen och inte gick med på de sista nedskärningarna finns inget större förtroende för dem hos arbetarklassen. Det finns dock möjligheter. I valet fick Vänsterförbundets Li Andersson, som kritiserat Vf:s deltagande i regeringen, sjunde flest röster av alla kandidater och flest röster i Åboregionen. Bland fackföreningarna finns fortfarande kampvilja med strejker och utmarscher. Ett politiskt alternativ till kapitalismens högerpolitik och nedskärningar, som kunde sammanföras med kamp mot regering och storföretags attacker på både offentliga och privata arbetsplatser, skulle kunna innebära en pånyttfödelse av ett verkligt vänsteralternativ i Finland.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s