”I Jemen ber du om ursäkt för att du lever”

Dödssiffran i Jemen närmar sig 1250 sedan alliansen ledd av Saudiarabien började sina bombningar i mars, och har säkerligen passerat det när du läser detta. Över  5000 har skadats i ett krig som inte ser något slut, och som nu verkar trappas upp med saudiska marktrupper som landstigit i Aden.

I april döptes den saudiledda alliansens bombkrig mot houthi-milisen om från ”Beslutsam storm ” till det 1984-klingande namnet ”Återskapa hopp”.  Under förklädnad av att ”Återskapa hopp” bombas sjukhus, skolor, broar och andra byggnader och blockaden av flygplatser och hamnar fortsätter. Human Rights Watch har bevisat att Saudiarabien använder USA-tillverkade klusterbomber som förbjudits av hundratals länder (dock inte USA och Saudiarabien).

Som Offensiv förutsåg har bombningar inte ändrat maktbalansen på marken på något avgörande sätt. Houthi-milisen kontrollerar fortfarande Sana’a och belägrar  storstäderna Aden och Taiz. I Aden samarbetar den södra självständighetsrörelsen med styrkor lojala till den förra presidenten Hadi mot Houthi-milisen, även om de har totalt motsatta åsikter om hur ett framtida Jemen ska se ut. Även andra grupper som slåss mot Houthimilisen har sina egna intressen, och förenas mest av att de får vapen, ammunition, utrustning och pengar från Saudiarabien.

Den förändring som skett är att Al-Qaida på den arabiska halvön, AQAP, kunnat flytta fram sina positioner i öster på houthi-milisernas bekostnad. Och att IS nu för första gången på allvar verkar ha etablerat sig i Jemen. Knappast en utveckling Saudiarabien och framförallt USA, som stödjer bombiningarna, hoppats på.

USAs linje är dock ifrågasatt, ledande amerikanska generaler har tydligt uttalat sitt missnöje, medan senatorer som John McCain vill ha ännu ”hårdare tag”. Michael Horton, en militär rådgivare till både USA och Storbritanniens regering och nära kopplat till amerikanska militären kommenterade nyligen detta.  ”Det här är en kille [John McCain] som klagar på att vi är Irans flygvapen i Irak. Men gissa vad vi är i Jemen? Där är vi Al-Qaidas flygvapen.”.

Saudiarabien har förnekat planer på marktrupper i Jemen men i söndags bekräftade saudiska tjänstemän för nyhetsbyrån AP att en liten saudisk trupp för första gången fanns i Aden.  Ett markkrig har försvårats sedan flera av Saudiarabien allierade, senast Pakistan, sagt att de inte kommer bistå med trupper. Marktrupper skulle innebära en stor upptrappning av konflikten och ytterligare föra Jemen närmare situationen i  Libanon på 80-talet:  ett inbördeskrig utan slut. Samtidigt innebär Saudiarabiens nuvarande strategi, att beväpna olika regionala lokala stammar med motsatta intressen, också en process mot desintegrering av Jemen.

Redan innan kriget var Jemen arabvärldens fattigaste land. Av 177 länder rankas Jemen på 151:a plats vad gäller ”mänsklig utveckling”. Mer än 50 procent av kvinnorna gifter sig före 18 års ålder och det finns minst 1,4 miljoner barnarbetare i landet, många av dem med sjukdomar som de fått på osäkra och farliga arbetsplatser. Över tre miljoner barn får inte gå i skolan.

Därför börja situationen efter ”bara” en månads krig redan bli desperat och både FN och andra hjälporganisationer varnar för att hjälpen inte längre kan nå fram, på grund av kriget och på grund av att blockaden lett till bränslebrist, så mat och mediciner inte längre kan transporteras. Enligt telekomföretagen kommer telefoner och internet stängas vilken dag som helst på grund av brist på bränsle.

Hussein Alwaday som arbetat åt UNICEF beskriver situationen : ”Är barns plötsliga död vanligt i ditt land? I Jemen finns miljoner orsaker till att barn dör, från krig, till sjukdomar och brist på sjukvård. Är det vanligt i ditt land att barn måste skaffa nya vänner varje år, eftersom deras vänner från förra året antingen dött eller har gått med i en väpnad grupp.  Vet du om att 50 procent av soldaterna i Houthimilisen är barn under 18 år”. Han fortsätter: “Tre av mina väner dog I Aden förra veckan, två I Mareb och en I Taiz. … De dog men deras Facebook sidor finns fortfarande och deras foton och statusuppdateringar dyker fortfarande upp i mitt flöde som skrik från andra sidan,  som klandrar mig för att jag lever. Jemen är stället där du ber om ursäkt för att du lever!”

I krigets Jemen går det inte att lita på någon av de stridande parterna, som alla agerar i egna och stormakternas maktintressen.  Alternativet finns hos de massor som lider under krigsherrar och diktatorer, både i Jemen och i regionen runtomkring.  Krigströttheten är redan stor i Jemen och med marktrupper från andra länder, och därmed oundvikligen likkistor i retur, kan protesterna mot kriget och krigets ingenjörer växa snabbt.

Jonas brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s