Militariseringen av Norrbotten skakar om

Protesterna mot en av världens största flygövningar, Arctic Challenge Exercise (ACE), som ska äga rum i norra Sverige i i slutet av maj, skakar om det politiska etablissemanget. Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå, gick så långt att han ljög i en radiodebatt med komikern och vänsterprofilen
Ronny Eriksson.

På 1 maj i Luleå var Natos övande i Norrbotten på dagordningen både hos Rättvisepartiet Socialisterna och Vänsterpartiet. I media har många reagerat mot övningen, allt från renskötare och miljöorganisationer till kulturarbetare som Sven Wollter, Po Tidholm och Fi:s Gudrun Schyman.

Från militarismens sida har socialdemokrater, de traditionellt borgerliga partierna och militärer turats om att försvara övningen. Ett argumenten är att det inte är en Natoövning, trots att Natos övningsprotokoll används och Natolandet Norge leder övningen. Ett annat är att efter Ukraina så anfaller Ryssland Sverige, trots att konflikten i Ukraina är ett stormaktsspel där EU backar upp en  minst lika diktatorisk regim som Ryssland gör. Andra menar att övningen skapar jobb och inkomster till regionen, samtidigt som turistföretag tvingats ställa in bokade resor. Pengarna som staten får för att andra får öva på att döda, stannar dock inte i Norrbotten.

Längst har Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå, gått då han ljög i en radiodebatt med Ronny Eriksson och hävdade att övningen är FN-sanktionerad och ”fredsbevarande”. Vad som är sant är att militären själv bestämt att ”Övningsscenariot är en internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat”. Niklas Nordström ändrar lämpligt ”fredfrämjande” (=offensivt krig)  till ”fredsbevarande” och ett ”övningsscenario” blir till att övningen är sanktionerad av FN. Och som Anton Lindbäck från Studenter mot Rasism sa i sitt tal på 1 maj:

– Även FN:s “fredsbevarande insatser” leder allt för ofta inte till mer fred. Istället
används FN  för stormakternas intressen. 2011 gick NATO in och bombade i
Libyen med FN:s godkännande  och istället för att stötta det folkliga upproret mot
Gaddaffi tillsatte man en regering som var  mest väst-vänlig. Nu ligger landet i
spillror och flera olika miliser slåss om makten.

Än så länge är de flesta som RS-medlemmar träffar på aktiviteter inte insatta eller osäkra om vad övningen och militariseringen innebar. Allt fler får dock upp ögonen på vad som håller på att hända:
medan världen osäkras genom upprustning blir Norrbotten offer för en ”nykolonialism”, där mark och människor exploateras för bomber som ska tjäna i någon annans maktintressen.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s