Nedskärningspaket bara början

I måndags presenterade s,v och mp-ledningen i Norrbottens landsting ett stort nedskärningspaket. Trots omedelbara generella nedskärningar på 1,6 procent och stängning av många verksamheter är detta bara början. 90 miljoner väntas paketet minska kostnaderna med men landstinget vill skära bort 370 miljoner kronor de närmaste åren.

I liggande förslag minskas antalet vårdplatser vid Kiruna sjukhus och landstinget vill lägga ned OBS-platser vid hälsocentraler och istället köpa platser av kommunerna.

ulrica hermansson 2
–  Vårdplatserna behövs. I december och januari hade vi överbeläggningar i princip konstant. Sen är det mindre ibland men vi skickar runt patienter till andra sjukhus hela tiden när det är fullt. Vi kan gå från flera tomma platser till  överbeläggningar på några timmar, berättar Ulrica
Hermansson, sjuksköterska vid Kiruna sjukhus.

Som Offensiv tidigare rapporterat är hälsocentralerna ett område där stora nedskärningar planeras. I förslaget läggs en hälsocentral i Kiruna, två i Piteå och fyra hälsocentralsfilialer i byar ned. Fyra hälsocentraler i Luleå ”samordnas organisatoriskt” till två. Dessutom ska ytterligare stängningar av hälsocentraler i Luleå, Boden och Kalix utredas. En utredning ska också se om jourcentralerna i Luleå/Boden kan slås ihop och flyttas till Sunderby sjukhus. Folktandvårdens verksamhet i Harads, Vuollerim och Råneå stängs.

Dessutom vill landstingsledningen flytta över ansvaret för länets naturbruksgymnasier till kommunerna och skrinlägga de långt gångna planerna på ett Dansens Hus i Luleå och Piteå. Dessa beslut kommer bara förvärra Norrbottens stora problem med en åldrande befolkning där de unga flyttar.

Nedskärningarna kommer få stora konsekvenser för patienter och personal. Redan idag flyr personalen från den stressiga arbetssituationen som nu blir ännu värre.

Andra landsting har visat att det finns ingen sista nedskärning. I Västernorrland genomfördes ett stålbad där flera hundra vårdpersonal förlorade jobbet för några år sedan. Nu har de samma underskott igen. Därför måste kampen för ett stopp för nedskärningarna och kamp för mer resurser till vården ske nu.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s