Seger för huskampen i Svartöstaden!

svartöstanKampen för de åtta rivningshotade hyreshusen i Svartöstaden har gett resultat. Nu meddelar Luleå kommun att de två hus som man tidigare tänkt sälja ska renoveras och vara kvar i kommunens ägo. För de övrig sex husen är det akuta rivningshotet undanröjt då det ska utredas om detaljplanen är aktuell samt om husen ska bevaras av kulturmiljöskäl.

På frågan om protesterna mot rivningar och utförsäljningar av husen påverkat beslutet medger Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Lenita Ericson (s) till NSD att

– Ja, engagemanget från svartöstadsborna har spelar roll. Vi kanske hade fatta samma beslut ändå men det är bra att människor engagerar sig.

Under våren har två medborgardialoger genomförts i frågan där boende i Svartöstaden bjudit in politiker, experter, hyresgästföreningen mfl. Mötena har varit mycket välbesökta. Dessutom uppvaktades s-tåget på 1 Maj av Svartöstadbor med plakat och en specialskriven låt för husens bevarande. 15 juni kommer kommunen att ha ett dialogmöte på folkets hus Blackis. Då får svartöstadborna en ny chans att tydliggöra hur viktiga dessa billiga hyresrätter är för stadsdelen. Vi ska föra kampen till fullständigt seger, det vill säga att husen räddas för all överskådligt framtid!

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s