Lulebo ska säljas med lögner och retoriska knep

Sedan S-ledningen i Luleå lanserade förslaget att sälja 3000 av allmännyttiga Lulebos lägenheter har de fått start uppbackningar av Svenskt Näringsliv och fastighetsägarna. Moderaternas Anders Josefsson anser att det är ett ”väldigt väldigt VÄLDIGT bra förslag”.
Men bland lulebor och hyresgäster växer ilskan, mot utförsäljningarna och de lögner som ska berättiga dem.

Det är inte bara bostäder som ska säljas. Enligt förslaget ska kommunen sälja upp till 25 procent av alla ”samhällsfastigheter”, det vill säga skolor, äldreboenden, sporthallar osv. Det innebär också privatisering av fastighetsskötsel och underhåll.

Argumenten från s-ledningen är framförallt tre:

  1. Lulebo har dålig ekonomi och behöver pengarna för renovering och nybyggnation
  2. Nya fastighetsägare som inte finns på orten sedan tidigare lovar bygga om de får köpa.
  3. Luleå har extrem bostadsbrist. Lulebo har när detta skrivs 14 tomma lägenheter av 10 000. För en trea på Mjölkudden krävs en kötid på nästan tretton år för att få ett erbjudande.

Det tredje argumentet är egentligen inget argument utan bara ett konstaterande, ett retoriskt knep för männsikor underförstått ska tro att deras förslag löser bristen.

Vad gäller Lulebos ekonomi är den starkare än många allmännyttiga bostadsbolag i Sverige. Den bokförda soliditeten är visserligen bara tolv procent, men det baserar sig på värdet av fastigheterna när de anskaffades.  Det verkliga värdet är minst 2,2 miljarder högre vilket ger Lulebo en verklig soliditet på 44 procent.

Kommunalrådet Niklas Nordström har vid flera tillfällen, till exempel i en TV-sänd debatt med RS Jonas Brännberg hävdat att ”lulebo har inte råd att betala löpande drift och underhåll”. Men verkligheten talar ett annat språk. Lulebos vinst 2014 var 30 miljoner kronor och prognosen för 2015 är 37 miljoner kronor i vinst. Detta beror visseligen delvis på nya redovisningsregler men Lulebo har sjort stabila vinster under lång tid. Detta trots att bolaget de senaste åren lagt drygt 200 kr per kvadratmeter på underhåll, en förhållandevis hög siffra jämfört med andra fastighetsbolag.

Lulebo har stora möjligheter att investera i nya, prispressade lägenheter, där hyrorna minimeras genom att inte kräva några vinster. För den av nyliberalismen genomsyrade s-ledningen är en sådan utveckling dock bannlyst. En stor allmännytta är ett problem för dem, inte en tillgång.

Det nya bolag som kommunledning vill sälja till är jättar som Rikshem, med över en miljard i vinst ifjol, och X. Tack vare låga räntor, Riksbankens minusränta och köp av statsobligationer badar dessa bolag i pengar som de vill investera för nya vinster. Därför dräglar de efter att kunna tjäna pengar på allmännyttans hyresgäster.

Helt felaktig hävdas att hyrorna inte stiger med privata hyresvärdar. Återigen visar verkligheten något annat. Privata hyresvärdar har rätt att generellt ta ut fem procent mer i hyra. Dessutom driver ett större privat bestånd upp hyrorna. Men det största hotet består kanske av ombildningar till bostadsrätter, samt lyxrenoveringar där hyresvärden kan komma runt hyresregleringen och höja hyran med flera tusen kronor i månaden. Det var till exempel något som bostadsföretaget Akelius gjorde konsekvent i det bestånd de köpte av Lulebo 2005, fram till dess att de ombildade till bostadsrätter 2014.

  • Chansens finns fortfarande att stoppa förslaget. Rättvisepartiet Socialisterna vill tillsammans med hyresgäster, hyresgästföreningen och andra bygga en så stark rörelse som tvingar s-ledningen på reträtt. Deras förslag är inte förankrat på något sätt untan kommer från kommunalråden och kommundirektören. Vi har stora möjligheter att med stora protester  tvinga dem att backa, säger Jonas Brännberg.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s