Lulebo splittrar S

Lulebo

Efter chockbeskedet från den socialdemokratiska kommunledningen om planer på att sälja 3000 allmännyttiga bostäder i Luleå växer motståndet. Insändarsidorna fylls av kritik mot utförsäljningen och dess frontfigur, kommunalrådet Niklas Nordström. Även inom S växer kritiken – både mot förslaget och partiets toppstyrning.

Det är nu klart att förslaget hållits hemligt inom kommunledningen och kommit som en total överraskning för alla, inklusive Lulebos styrelse och VD och det socialdemokratiska partiet. När argumenten allt mer skjuts i sank försöker partiledningen driva igenom förslaget snabbt, med beslut redan på kommunfullmäktige den 15 juni. Trots att förslaget inte finns i S kommunala handlingsprogram och inte nämndes alls i valet, ska beslutet bara fattas av den till största del lojala kommunfullmäktigegruppen istället för i representantskapet, som enligt stadgarna ska fatta beslut i större frågor. I media är det bara S-studenter, SSU och LO:s ungdomsgrupp som uttalat sig kritiskt men trots att partiet under många år tömts på arbetare, hyresgäster och ungdomar så finns kritik på många nivåer i partiet. ”Jag skäms för att vara med i det här partiet” sade en veteran i partiet när han avfärdades från att ta upp en diskussion om utförsäljningsplanerna på ett medlemsmöte.

Argumentet om ”Lulebos dåliga ekonomi” har malts sönder totalt (se förra veckans nummer av Offensiv) och ledningen kan inte några garantier för att privata fastighetsägare bygger nytt, tvärtom.

Istället blir det allt mer klart att det är kommunledningens eget agerande, vilket lett till brist på byggbar mark och tillhörande infrastruktur, som är en viktig del i varför det byggs för lite. Både Lulebo och privata aktörer saknar idag lämlig byggbar mark med V/A kapacitet för större byggprojekt. Detta faktum tillsammans med regeringens orättvisa beskattning av hyresrätter och avsaknad av stöd för nybyggnation av bostäder använd sedan som intäkt för att genomföra ett nyliberalt skifte i bostadspolitiken till förmån för bostadsspekulanteroch klippare.

Speciellt akut är situationen för studenter där minst 500 studenter kommer sakna ett boende under kommande höstterminen. Här har kommunlednignen och Lulebos styrelse ett direkt ansvar eftersom de medvetet inte byggt en en enda studentlägenhet på många år – och istället överåtit allt byggande till Lindbäcks Bygg, som bland studenter är kända för låg standard på lägenhteterna och höga hyror. Det var något Rätvisepartiet Socialisterna uppmärksammade redan i valrörelsen.

– Lulebo har inte byggt studentbostäder på minst 10 år, trots en stor ökning av studenter. Alla nytillkomna studentlägenheter ägs av Lindbäcks Porsön AB, som nu har drygt 900 lägenheter. De senaste fem åren (2009-2013) har företaget redovisat ett vinstresultat på 34,5 miljoner kronor efter finansiella poster. År 2013 var vinsten före skatt nästan 9 miljoner kronor, det vill säga 10 000 kronor i vinst per lägenhet! Det innebär att hyran skulle kunna sänkas med minst 700 kronor i månaden i snitt av ett icke vinstdrivande bostadsbolag, sade då Ulrica Hermansson, som var kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna och som student hoppat runt med andrahandskontrakt i många år.

Det finns verkliga lösningar på bostadsbristen. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Nej till utförsäljningar av Lulebos lägenheter.
  • Lulebo måste omedelbart starta projekt för att bygga billiga och små lägenheter för unga och äldre. Luleå kommun kan bidra genom att sälja tomter för en krona och det Lulebos kommunala moderbolag kan ge aktieägartillskott om nödvändigt. Genom att förtäta belastas inte byggen av kostnader för ny infrastruktur. Bryt byggmonopolet genom ett mellankommunalt bygg/projekteringsbolag.
  • Stoppa skattediskrimineringen av hyresrätten.
  • För ett massivt statligt program för bygge av billiga hyresrätter i offentlig regi: till unga, studenter, pensionärer, ensamstående och andra med behov.

Jonas Brännberg

Protestera mot utförsäljningarna:

Socialdemokraternas repskap

Måndag den 8 juni kl 18.00 Landstingshuset

Kommunfullmäktigemötet

Måndag den 15 juni kl 12.30 Stadshuset

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s