Maxat utbud på Luleå Pride

Maxida Märak Pride 2015

Maxida Märak

– men på bekostnad av kommersialism

Precis som tidigare år bjuder kommande helgs Luleå Pride på ett brett utbud av både underhållning och politiska seminarier, i år kanske mer maxat är någonsin. Framförallt dyra musikakter, tillsammans med det mycket positiva att det är gratis entre, gör dock festivalen mer beroende av sponsorer, som därmed sätter sin prägel på Pride utifrån hur mycket pengar de har. Som en motreaktion på detta, arrangeras i år Anarcho Pride, som dock fortfarande är i sin linda.

RS deltar som vanligt, både genom politiska kampanjer och ett Luleå Pride seminarium på fredagen: Hur drabbas transpersoner av krisen i vården?

Oavsett vad en tycker om bankernas, försäkringsbolagens och Företagarnas vimplar och tält måste en imponeras över Luleå Prides utbud. Närmare 100 programpunkter är intryckta under två och en halv dag. Mariette, Maxida Märak, Alaska (Zacke och Johan ”Movits” Reinhardt), Kitok och Rosh är några av musikakterna. Bland föreläsningarna finns massor av intressant att välja mellan.

På fredag är höjdpunkter ”Normkritisk pedagogik och mer inkluderande sexualundervisning” och en förhandsvisning av scenkonstverket ”Vahàk” (Våld) som ”tar sin utgångspunkt i att det koloniala och homofoba våldet gör gemensam sak”.

Dessutom borde förstås alla delta på RS seminarium om transpersoner och krisen i vården i Norrbotten. Max berättar om personliga erfarenheter både av transvården och hur nedskärningar påverkar honom som anställd sjuksköterska.

På lördag kl 12 kommer säkert aktivistveteranen Mian Lodalen underhålla och ge intressanta tankar på seminariet ”Alla kan bli lesbiska”. Tyvärr krockar detta med ”Queering Sapmi”, där ordförande för hbtqi-föreningen Queersámit föreläser om queerhet, samiskhet och att vara normbrytare inom en urfolkskultur. Senare på kvällen blir det en viktig identitetspolitiskt diskussion om ”hatdrev inom feministisk aktivism” där Maxida Märak deltar, som nyligen anklagades för rasism och ”cultural appropriation”.

På söndag är RFSL Newcomers seminarium om asyl och integration för HBTQ-personer en höjdpunkt.

Starten av Anarcho Pride, som en reaktion ökade kommersialisering av Pride är öppning för en välkommen debatt om vad Pride egentligen är: ett forum för HBTQ-personer och kampen för lika rättigheter och ett samhälle utan förtryck – eller bara en fest där storföretag kan sola sig i glansen? Samtidigt kan en fråga sig hur mycket alternativ Anarcho Pride än så länge är? Visserligen slipper en vimplar och partytält med företagsloggor på men med bara ett seminarium på FB-eventet, som inte ens står vad det handlar om, så har Luleå Pride fortfarande en betydligt starkare fokus på debatt och diskussion som kan mynna ut i kamp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s