Liv inspirerande om kampen i Sydafrika, tre år efter Marikana

Liv Shange får uppmärksamhetTorsdag 18 augusti bjöd Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå in till ett öppet möte på Nordansmak med temat ”Tre år efter Marikana”. Vi var nog ungefär tjugo personer som lyssnade på Liv Shange, när hon berättade om Sydafrika tre år efter Marikana-massakern.

I Marikana attackerade polisen en vild strejk av gruvarbetare som ville höja sina löner.  De hade inte fått facket med sig, då kallas det vild strejk. Polisen attackerade med både vattenkanon och skjutvapen. 34 personer sköts till döds. Marikanamassakern skakade hela Sydafrika. Många arbetsplatser utförde sympatiåtgärder. Varför jag och hela den organisation jag tillhör, DSM/WASP, av ANC-ledningen anklagades för ”anarkin i gruvindustrin”, var därför vi hjälpte till att länka samman strejkerna i en nationell strejkkommitté som representerade 160 000 gruvarbetare. Strejkkommittén genomförde bland annat en lokal generalstrejk i gruvområdet Rustenburg.

Liv berättade om orsakerna till strejkerna och hur Sydafrika förändrats i grunden sedan Marikana.

     Sydafrika gjorde sig av med apartheid till stor del genom folket 1994. Men det är inte folket som nu styr och klassklyftorna växer enormt. Det finns 52 milj invånare och medellivslängden är 48 år. En fjärdedel går till sängs hungriga. Nu är utmaningen att nå ut till arbetare för att bygga ett starkt fack. Det finns en oro men också en medvetenhet hos arbetarna efter Marikana. Det finns generellt en socialistisk medvetenhet i Sydafrika. Socialist ses som ett fint ord. Men i dagsläget kan arbetsgivare förbjuda fackföreningar, på grund av den höga arbetslösheten.

Många i Sydafrika ser att ANC inte har lösningar och att de är väldigt korrupta. Det förekommer olika slags protester till exempel det som kallas serviceprotester, som unga leder på bostadsområden; kamp för rinnande vatten, avlopp med mera.

Liv hade en så levande berättelse/historia att det kändes som att tiden flög iväg. Det kändes som vi knappt kom in förrän det var dags att ge sig av!

Britta Berggren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s