TTIP fick (s)töd och mötte protester

Per Holmqvist och Cui Yongang

När Norrbottens handelskammare ordnade en konferens om frihandelsavtalet TTIP (mellan EU och USA) fick de både stöd och möttes av protester. S-ledda Luleå och Bodens kommuner gav ekonomiskt bidrag till konferensen medan Naturskyddsföreningen, Rättvisepartiet Socialisterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet protesterade utanför. Som vanligt valde den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström att möta framförallt företagsledningar istället för löntagar- och miljöorganisationer.

Den enda ”löntagarrepresentanten” var TCO-ordförande Eva Nordmark, som tillsammans med de övriga facktopparna skandalöst nog stöder TTIP-avtalet. På konferensen deltog också USAs ambassadör Michael Punke, en statssekreterare och representanter för storföretag som Volvo, 3M och Liko Hill-Rom .

3M är det amerikanska jätteföretag som sålt det hälsofarliga brandsläckningsskum innehållande numera förbjudna perfluorerade ämnen som nu kommer kostar många miljoner att sanera från grundvatten runt om i Sverige, om det ens går. Perfluorerade ämnen har mycket allvarliga effekter på hälsa och miljö och bryts dessutom troligen inte alls ned i miljön. Nyligen upptäcktes höga halter perfluorerade ämnen nära två brandövningsfält i Luleå och vid ett av dem har människor druckit ur förorenade brunnar i åratal.

Att sätta stoppa för sådana farliga ämnen skulle företag enligt TTIP-avtalet kunna hävda vara ”ett handelshinder” och genom en speciell rättslig mekanism skulle företag kunna stämma en stat för ett sådant förbud. I liknande avtal i andra delar av världen har tobaksbolag stämt stater för deras antirökningskampanjer, och oljebolag har stämt stater för miljökonsekvensutredningar som ”minskat deras vinster”.

Protesterna ägde rum under hela dagen, både utanför konferensen och när Cecilia Malmström talade på ett öppet möte under eftermiddagen.

–  Det här avtalet gynnar stora företag på bekostnad av både miljö och människor, sade Jonas Brännberg, från Rättvisepartiet Socialisterna till tv-kanalen 24 Norrbotten.

Att säga exakt vilka konsekvenser avtalet kan få är mycket svårt eftersom avtalsförhandlingarna är hemliga. Inte ens EU-parlamentariker har full tillgång. Det får endast läsa vissa handlingar, och då endast i speciella ”läsnings-rum”, dit de inte får ta med anteckningblock, mobiltelefoner eller assistenter som kan tolka det extremt svåra handelstekniska språket.Per Nordansmak

Vart det lutar kan en dock utläsa från vem TTIP-förhandlarna träffat. Mellan 2012 och 2014 träffade EU-kommissionens handelsdepartement 597 lobbyister för att diskutera TTIP-förhandlingarna- Av dem var 528 (88 procent) med företagslobbyister medan 53 (9 procent) var med fackföreningar eller NGOs.

RS Luleå

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s