”Det är våra rättigheter det handlar om”

Rättvisepartiet Socialisterna besökte den historiska politiska storstrejken i Finland den 18 september. Strejken riktar sig mot regeringens brutala nedskärningspaket, som bland annat innebär lönesänkningar på cirka fem procent. Här är några röster från manifestationen i Kemi:

Johanna Buska

– Vi hoppas att strejken får effekt. Det är våra rättigheter det handlar om. Kvinnor drabbas hårdast av regeringens förslag som sänker lönerna på helger och söndagar. Regeringen vill också skära ned på barnbidraget. Jag tror att Sipilä (statsministern) vill att alla kvinnor ska vara hemma och ta hand om barnen.

Det säger Johanna Buska som är ordförande för servicefacket PAM i Kemi vid protesten i staden på den historiska strejkdagen 18 september.

fr v Tervo Juha-Mattia, Johanna Buska, Minna KarhuFr v Tervo Juha-Mattia, arbetsplatsombud PAM, Johanna Buska, ordförande PAM Kemi, Minna Karhu, sekreterare PAM

En annan som slutit upp bland de 150protesterande är metallarbetaren Pentti Honkanen från Outokumpis stålverk i Tornio, där han jobbar treskift med nattarbete sedan 25 år. På Outukumpo strejkade alla 2500 anställda på strejkdagen.

DSC_0460

– Mina arbetskamrater är arga, speciellt på att regeringen vill ta våra söndagspengar. Vi vill inte arbeta på söndagar, jag har en familj som jag vill vara med. Men vi måste – fabriken ska producera dygnet runt, varje dagJag hoppas detta kan ena arbetarna. Regeringen ska inte diktera våra villkor, man måste kunna prata med varandra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s