Vinner kampen eller den rasistiska reaktionen?

storstrejk, Helsingfors, Finland 150918

storstrejk, Helsingfors, Finland 150918

Två veckor efter den massiva storstrejken är Finland allt mer polariserat. Sida vid sida med radikalisering och ökat kampvilja finns också regeringens och rasisters försök att vända uppmärksamhet och opinion mot flyktingar. Men även regeringens plan att göra flyktingar till syndabockar kan misslyckas när nu allt fler reagerar och vill agera mot rasism och i solidaritet med de som flyr.

När ett 40-tal rasister, varav en klädd i Ku klux klan-dräkt attackerade flyktingar på väg till ett flyktingboende i Lahtis blev det en världsnyhet. En liknande demonstration i Tornio fick 27 flyktingar att vända tillbaka och söka asyl i Sverige. Att 300 000 strejkade mot regeringens attacker på välfärd och löner rapporterades knappt i finska borgerliga medier, än mindre i Sverige eller någon annanstans.

Det är ilskan mot regeringen som gör människor beredda att protestera. Och trots regeringens antiinvandringsretorik är det många flera som hjälper flyktingar än som protesterar mot dem.

Som Offensiv varnade redan förra veckan har tyvärr alla fackliga ledningar, nu även SAK(motsvarande LO) gett vika för regeringen och accepterat olika former av lönesänkningar. SAKs förslag handlar om lönestopp i flera år samt högre avgifter till A-kassan.

Trycket underifrån är fortfarande stort, det är tydligt att detta är en rörelse som inte kommer att dö ut i första taget. 139 fackliga förtroendevalda, även upp på förbundsstyrelsenivå, har i ett brev till krävt att SAK säger helt nej till attackerna. De skrivet bland annat att ”SAK ska inte acceptera någon försvagning av social trygghet och bidrag, pensioner, löner och andra ersättningar till anställda, dagis, utbildning etc, som hela vårt samhälles välbefinnande byggts av.” och ”Produktiviteten kan endast utvecklas med en allmän förkortning av arbetstiden – en förlängning av arbetstidsen kommer endast att förvärra arbetslösheten.” En av undertecknarna är vice ordförande i det privata servicefacket PAM, Joonas Tuomivaara.

Även studenterna som ockuperade Helsingfors universitetet fortsätter kampen. De har visserligen avslutat ockupationen på Helsingfors universitet men istället börjat en annan ockupation på Aalto-universitetet. De kräver generalstrejk mot regeringens attacker, som innebär stora försämringar på utbildningssystemet.

Strejken och trycket underifrån har tvingat regeringen att backa, både till innehåll och genom att öppna för att förslagen om arbetsmarknaden först ska beslutas i juni 2016. Förslagen om sänkt söndagsersättning och övertidsersättning är strukna och istället vill de minska semesterlönen med 30 procent. Detta innebär visserligen att ”bördan” fördelas mer jämnt, och slår inte lika ojämlikt mot kvinnor, men innebär ändå en klart försämrad levnadsstandard.

Det är osannolikt att det räcker för att stoppa fortsätta protester. Den 8 oktober kommer pensionärer samlas i Helsingfors till en demonstration mot sänkningen av det särskilda bostadsbidraget för äldre. I det ursprungliga förslaget skulle bidraget kunna sänkas med 200 euro i månaden, men även det reviderade förslaget innebär en säkning med 60 euro i månaden för 40 000 pensionärer. Och framtida sökande kommer få upp till 200 euro lägre än dagens bidragsberättigade.

Regeringens svar på ilskan har varit att utnyttja flyktingsituationen maximalt. De blandar rasistiskt agerande med utspel om att flyktingar ska tas emot – men att det innebär uppoffringar, underförstått att nedskärnignarna måste accepteras. Rasister uppmuntras medvetet. Efter rasistdemonstrationen i Tornio sa statsminister Sippilä att ”alla måste ha rätt till sin åsikt”. Militariseringen av flyktingmottagandet med polis, tull, militär och knarkhundar är ett cyniskt försök att skrämma bort flyktingar och samtidigt en eftergift till rasisterna i Sannfinländrana att regeringen ”tar i med hårdhandskarna”.

Nu planeras en ny rasistdemonstraion i Tornio 3 oktober men samtidigt växer antirasismen. Denna gång väntas en stor motdemonstration och dessutom liknande evenemang i hela landet.

Finland är i en brytningstid. Nya grupper, speciellt unga, radikaliseras och är beredd att kämpa både mot rasism och högerpolitik. Denna kampvilja behöver kanaliseras både i breda demokratiska kämpande nätverk i olika frågor, som enar olika grupper, och politiskt i ett nytt arbetarparti. Allt fler kommer att dra socialistiska slutsatser och kan vinnas till Sosialistinen Vaihtoehtos och CWIs baner.

Sosialistinen Vaihtoehto

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s