Skolnedläggningarna möter enat motstånd

Svartöstadens stormöte rädda skolan 150930
Motståndet mot Socialdemokraternas skolslakt i Luleå växer. Tidningarna svämmar över av insändare och intervjuer med barn, föräldrar och personal som nästan uteslutande säger nej till stordrifts planerna för skolan. Nu börjar dessutom de 10 nedläggnings hotade skolorna formera sig i en gemensam kamp. Startskottet var stormötet i Svartöstaden den 30 september.

Förra veckans stormöte i Svartöstaden samlades ett 80-tal föräldrar, barn och boende för att diskutera hotet om skolnedläggning. Mötet präglades av stor kampvilja och omedelbart startades ett antal olika arbetsgrupper som delat upp arbetet mellan sig. Många blev upprörda när det fick veta att kommunen inte ens bemödat sig att göra något underlag för sitt förslag att lägga ned 10 skolor, en mängd förskolor och två högstadium.

Svartöstaden har räddat sin skola tre gånger tidigare så kamperfarenheterna finns.

  • Men denna gång är det på en helt annan skala. Trots att de vill hävda motsatsen handlar det om att ”spara” pengar hur som helst. De kommer att driva lärare och annan personal ännu hårdare. Det handlar om stordrift, precis som i industrin är det är lönsamt med fabriker.

Det här är ett om ett systemskifte, kommunledningen kör samma linje på massa områden i samhället. De kommer att försöka splittra lärare, barn och områden mot varandra. Så det gäller att samarbeta så att de inte lyckas köra över oss, sade Liv Shange, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och med två barn på Savrtöstadsskolan.

En mycket viktig del av mötet var också den gemensamma träff för representanter för olika skolor som ägde i slutet.  Nu samordnas arbetet och utbyte av information, och samma dag som denna tidning går i tryck har representanter från 8 skolor och en förskola en gemensam pressträff (se dokument bredvid)

Även Studenter Mot Rasism har engagerat sig för att försvara skolorna. Kalle Blomqvist och Amanda Hellström har gått ut på sina gamla nedläggningshotade grundskolor för att prata med sin gamla lärare.

Annika Axhammar är lärare på Hedskolan.

  • Vi ser förslaget om nedläggning endast som en kostnadsbesparing. Hedskolan är en ganska liten skola med ungefär 170 elever där alla känner alla, så om skolan läggs ner och vi blir ihopsatta med en eller flera till skolor kommer vi att förlora den tryggheten som redan finns på skolan, och det kommer ta väldigt länge att bygga upp samma trygghet som vi har på Hedskolan.

Tror ni att en nedläggning kommer ha några som helst fördelar?

  • Nej, inga alls. Vi tror att en nedläggning bara kommer ha negativa följder, speciellt på vårt område Bergnäset där vi inte alls har haft problem med lärarbrist för att Hedskolan och Mandaskolan har kunnat ta hjälp av varandra. Det vore extra dåligt att lägga ned Hedskolan eftersom vi är en skola som har allt, matsal, idrottshall, slöjdsal och eftersom vi är en väldigt gammal skola har vi även en smedja som är väldigt unikt för grundskolor.

Sin vana trogen försöker s-ledningen piska in oliktänkande i ledet. I en insändare skriver hertsöbon och socialdemokraten Gustav Uusihannu om dolda hot och hur han kallats populist, ”icke lyssnande” och ”ej lever upp till förväntningar” när han ifrågasatt nedläggningarna på Hertsön. Även S-föreningen i Sunderbyn har gått emot nedläggningen av högstadiet på Kråkbergsskolan.

Det finns uppenbara sprickor i nedskärningsfasaden men det kommer krävas än mer för att stoppa förslaget. Den enade kamp som börjat byggas upp mellan olika skolor måste utvecklas än mer, samtidigt som mobiliseringen i respektive område fortsätter och en offensiv kamp förs för att få alla berörda i hela kommunen att ställa upp bakom de som kämpar.

”Det politiska priset skulle bli skyhögt” för socialdemorkaterna om förslaget skulle bli verklighet skriver Gustav Uusihanni. Det är genom gemensam kamp vi kan göra priset så ”skyhögt” att de inte har något annan val än att dra tillbaka förslaget.

Jonas Brännberg

Kalle Blomqvist

Amanda Hellström

Vill du hjälpa till i kampanjen? Maila livshange@gmail.com eller ring 0920-220874

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s